Gazdaság

A franciák szerint az amerikaiak nem segítettek nekik a párizsi terrorakcióval kapcsolatban

A francia hatóságok többször kérték az amerikai kollégákat, hogy beletekinthessenek olyan pénzügyi információkba, amelyek a novemberi párizsi terrorista merényletek gyanúsítottjaira vonatkoznak, de nem kaptak választ – közölte szerdán éjjel egy francia pénzügyminisztériumi forrás.

Az amerikai pénzügyminisztérium hozzá tud férni a nemzetközi pénzátutalásokat lebonyolító, belgiumi központú SWIFT cégnél tárolt adatokhoz, és így elvileg nyomon tudja követni a terrorizmus finanszírozását. Az Európai Uniónak és tagországainak egy 2010-ben Washingtonnal kötött megállapodásuk alapján az európaiak a terrorizmus pénzelésével kapcsolatban támaszkodhatnak azokra az információkra, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium gyűjt össze a SWIFT-től, és ad át nekik.

A 17 áldozatot követelő januári párizsi merényletek után a francia hatóságok kértek információkat, az amerikaiak azonban elutasították ezeket arra hivatkozva, hogy a franciák nem támasztották alá kellőképpen, hogy veszélyt jelentenek azok, akikre a kért adatok vonatkoznak. A novemberi merényletek feltételezett elkövetőivel kapcsolatos kérésekre pedig nem válaszoltak – mondta a meg nem nevezett forrás.

“Szerintem azért nem válaszoltak, mert azokkal az emberekkel kapcsolatban, akikről erősen gyanítható, hogy a november 13-i párizsi támadások mögött álltak, már nem mertek úgy érvelni az adatkiadás ellen, mint korábban. A nyomozóknak azonnal és nem csak hetekkel később kell értesülniük arról, hogy a SWIFT-en keresztüli tranzakciókhoz milyen közleményt fűznek az átutalók” – közölte az illető. Michel Sapin francia pénzügyminiszter fel fogja vetni a kérdést amerikai kollégájánál, Jack Lew-nál, amikor csütörtökön találkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a pénzügyminiszteri tanácskozáson – tette hozzá.

Ha Washington nem működik együtt megfelelően az európai országokkal, akkor Sapin azt szeretné, ha az EU-tagországok egymást közt kidolgoznák, hogy miként jussanak hozzá közvetlenül a SWIFT-nél őrzött adatokhoz.

“Végül is a SWIFT egy belga cég, a szerverei főleg Európában vannak, legalábbis azok, amelyek az európai tranzakciókat továbbítják. Az ügyben az európai országoknak eltérő az álláspontja, mert vannak olyanok, amelyek “angolszászabbak nálunk”, és úgy tűnik, titkos megállapodásuk van Washingtonnal az információkhoz való könnyebb hozzáférésről” – mondta.

“Ez egyértelműen politikailag kényes helyzet, de nem törődhetünk bele abba, hogy az információk csak egyes európai országok számára elérhetők” – jelentette ki egy másik, meg nem nevezett francia pénzügyminiszteri forrás.

A SWIFT 2009-től nem tárol bizonyos adatokat egyesült államokbeli szerverein, mert az amerikai sajtó felfedte, hogy a washingtoni kormánynak sikerült hozzáférnie a cég információs rendszeréhez a terrorizmus pénzelésének nyomon követése céljából. Miután a SWIFT a legfontosabb adatokat európai szervereire vitte át, Washington 2010-ben megállapodott az Európai Unióval abban, hogy hozzáférhet az európai szerverekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik