Gazdaság

Vajna már nagyon megvenné a TV2-t, több bank is segíthet neki

Megírtuk korábban, a valasz.hu cikke alapján, Andy Vajna 6,72 milliárdot kap az államtól a TV2-re. A Népszabadság most tovább görgeti a történetet, ami egyre cifrább. Információik szerint elbúcsúzott kollégáitól a tévé múlt csütörtöki rendezvényén a TV2 két vezérigazgatója. Yvonne Dederick és Simon Zsolt úgy köszöntek el, lesz pénz, végre tőkeerős befektető érkezik.

De a jelölt, Andy Vajna még nem került házon belülre. A csatornára októberben tett ajánlatot a Magyar Broadcasting Co. Kft., de még nem vették át a TV2-t, hiába mondta Vajna, hogy november vége a határidő.

Ráadásul Simicska üzlettársa, Fonyó Károly szintén bejelentkezett, nekik pedig az a céljuk, hogy fékezzék az üzletet. De ő nem számíthat segítségre, Vajna annál inkább.

A DK feljelentést tesz a TV2-mutyi miatt

Az állami tulajdonú Eximbank – és sajtóinformációk szerint más, a magyar adófizetők pénzén fenntartott pénzintézet – körülbelül 7 milliárd forintot ad Andy Vajnának, hogy megvásárolhassa a TV2-t. Ennek az üzletnek minden mozzanata bűzlik a korrupciótól. Orbán egy oligarchája arra kap hatalmas összeget a mi pénzünkből a főnökétől, hogy tovább torzítsa a magyar médiapiacot és újabb hírhamisítási felületet biztosítson a hazudozó kormánynak.

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja ezt a mutyit is, ezért feljelentést teszünk az ügyben, hogy nyoma maradjon a felháborodásunknak, és a kormányváltás után ezt az ügyet is hitelesen kivizsgálhassuk.

A már említett valasz.hu cikk szerint a Magyar Broadcasting 6,72 milliárd forint hitelt kapott az egyik állami pénzintézettől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Export-Import Banktól. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter „a leghatározottabban visszautasította” az ellenzéki vádat, mely szerint az Eximbank „a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye” lett.

Nem az egyetlenek

A Népszabadság értesülései szerint nem is az exportbank az egyedüli állami pénzintézet, amely részt vesz a TV2-s ügylet finanszírozásában. Vajna üzletének összértéke eléri a 18-19 milliárdot, az Eximbank hitele önmagában nem lesz elég.

Cégnyilvántartási adatok szerint vállalkozásai hosszú évek óta az MKB-nál vezetik a számlájukat, a bank pedig 2014 szeptemberében állami tulajdonba került. A lap érdeklődésére a Magyar Broadcasting közölte, a TV2 „finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. A hitelszerződéseket a vállalat szigorú piaci feltételekkel kötötte”, de a megállapodás „további részletei üzleti titkot képeznek”.

Van az a pénz

Vajna korábban azt mondta, a nevére veszi a csatorna működési hiteleit, továbbá garanciát vállal a nagy amerikai stúdiók felé a TV2 harmincmillió dolláros filmcsomagjáért is. A producer környezetéből egyébként úgy értesültek, az utóbbiról folynak még az egyeztetések, de „részletkérdésekről van szó, hamarosan zárják az ügyletet”.

Szijjártó Péter is megszólalt az ügyben, az LMP-s Schmuck Erzsébetnek válaszolt, tagadta, hogy „„államilag támogatott hitelt” kapott volna Vajna, arra viszont felhívta politikustársa figyelmét, hogy hogy az exportra szakosodott bank egy törvénymódosítás révén már adhat hitelt belföldi cégeknek is.

Keddi cikkünk megjelenése után levelet kaptunk, amit változtatás nélkül közlünk:

A Magyar Broadcasting Co. Kft. sajtóirodáján keresztül közölte: a Magyar Broadcasting a TV2 Csoport működésének finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. A hitelszerződéseket a vállalat szigorú, piaci feltételekkel kötötte, a finanszírozás mértéke és a megállapodás további részletei azonban üzleti titkot képeznek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik