Gazdaság

Az MNB csökkentette növekedési előrejelzését

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzeti Bank kissé csökkentette az idei GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését, 2015-re 3 százalékos bővülést prognosztizálnak a szeptemberben várt  3,2 százalékkal szemben, 2016-ra azonban változatlanul 2,5 százalékos bővülést jeleznek előre.

Az Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai alapján 2017-ben ismét 3 százalékkal nőhet a gazdaság.

A jegybank szerint az idén stagnál a fogyasztói árszínvonal, jövőre azonban 1,7 százalékra, 2017-re pedig 2,6 százalékra gyorsul az infláció.

Jön a nem hagyományos lazítás

Az  inflációs célt az alapkamat tartós szinten tartása mellett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök alkalmazásával kívánja elérni a monetáris tanács – közölte az MNB a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében, miután a jegybanki alapkamatot a várakozásoknak megfelelően változatlanul 1,35 százalékon hagyta a testület.

A tanács álláspontja szerint a nem hagyományos célzott monetáris eszközök  hatékonyan szolgálják a monetáris kondíciók további lazítását, különösen a hosszú távú hozamok csökkenését. A monetáris tanács kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható eszközök körét – hangsúlyozta az MNB.

A monetáris tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés lassulásával a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll, így a kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. Az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók fenntartása a teljes előrejelzési időhorizonton összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő ösztönzésével.

A forint a bejelentéssel párhuzamosan 316-ig, sőt az alá erősödött az euróval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik