Gazdaság

Nem a korrupció, hanem a rossz politika a legnagyobb probléma

Összességében tíz európai cégből négy egyetért, hogy a korrupció probléma, ugyanakkor az üzleti szféra legnagyobb hátráltató tényezőjeként az adómértéket, a gyorsan változó jogi környezetet és az adminisztrációs folyamatok bonyolultságát sorolták, írja a Magyar Nemzet hétfőn a legfrissebb európai uniós felmérésre (Eurobarométer) hivatkozva.

A vizsgálat szerint a 28 EU-tagállam közül 23 országban a vállalatok arról számoltak be, hogy a lefizetések és a hatalommal való visszaélés regionális és helyi szinten is jellemző, 22 országban pedig ez a gyakorlat a tisztségviselők körében állami szinten széles körben elterjedt.

A magyar vállalatok közül a legtöbben (44 százalék) az adócsalást és adókerülést tartották a leggyakoribb korrupciós gyakorlatnak. A kutatás rámutatott, hogy bizonyos szempontból a magyar vállalatok viszont optimistábbak, mint két éve. 2013 elején például még a megkérdezettek 51 százaléka vélte úgy, hogy a barátoknak és a családtagoknak nyújtott előnyök problémaként jelentkeznek a magyar üzleti életben, idén ez az arány már csak 36 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik