Wealthy Criminal Sitting in an Armchair Between two Bodyguards
Gazdaság

Kisemmizte a magyar multi, de 13 év után pert nyert a kis cég

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 12. 14. 16:56

Igazi magyar lenyúlós vállalkozási sztori, fókuszban az első Orbán-kormány kedvenc informatikai nagyvállalatával, a  Synergonnal.

“Pereljetek be, ha tudtok!” – mondta 2002-ben a Synergon egyik vezetője, miután visszaadta Farkas Viktornak a cége által kifejlesztett szoftver forráskódját azzal, hogy az használhatatlan. A beszélgetés után nem sokkal a Synergon kis módosításokkal sajátjaként adta el Farkasék szoftverét hazai nagyvállalatoknak. Többek között a Molnak és a Mavirnak, 80 millió forintért.

A bíróság azonban 13 évvel később, a szerzői jogi perek között is rendkívül hosszúnak számító idő után, idén májusban jogerős ítéletében kimondta:

A Synergon Nyrt. engedély nélkül átdolgozta és felhasználta az Anasco Kft. vizsgáztató szoftverét, és ezzel szerzői jogot sértett.

Belerokkantak

Az Anasco még az ezredforduló idején dolgozta ki és védte le a szoftvert, illetve annak továbbfejlesztett változatait, mondta a 24.hu-nak Farkas Viktor, az Anasco Kft. egykori informatikai igazgatója. Az akkoriban még egyedülálló megoldás felkeltette a piac érdeklődését, így kötöttek kizárólagos értékesítési szerződést a Synergonnal, az akkor egyik legjelentősebb hazai informatikai vállalkozással.

Az Anascót lényegében a vizsgáztató szoftverükre alapították, ám a kizárólagos szerződésnek köszönhetően nem forgalmazhatták fő terméküket sem itthon, sem külföldön. A Synergon ugyanis közölte velük: a szoftver forgalmazási jogai őket illetik, és megtiltják, hogy az Anasco másoknak értékesítse a terméket, habár az szerintük használhatatlan.

Miután a Synergon lenyúlta a szoftverüket, az Anasco tönkrement.

A cég tulajdonosai szétszéledtek, a vezető fejlesztő ma Hollandiában él. Bár cégként ma is létezik, árnyéka egykori önmagának és lehetőségeinek, ismerte el Farkas Viktor, aki ma Microsoft IT rendszermérnökként dolgozik. Szerinte a cég jóval megelőzte a korát, hiszen már 1998-ban e-learning egyetemi oktatásról, vizsgákról vizionáltak, és ehhez Tóth László projektfejlesztő kódolási zsenije adta a muníciót az Anascónak. A szoftver olyan sikeres volt, hogy például a Microsoft New Orleansban is bemutatta a globális konferenciáján 2000-ben.

Miután a kis magyar startup beperelte a neves magyar multit, hosszú jogi procedúra vette kezdetét. Farkas szerint a per során a Synergon az összes lehetséges módon az időhúzásra játszott.

Nem jelentek meg a tárgyalásokon, mert azt mondták, rossz címre ment a kézbesítés. Viszontkeresettel éltek, mert szerintük jogellenesen mondtuk fel a kizárólagos szerződést. Több millió forint kötbért követeltek tőlünk, mondta Farkas, aki hozzátette: bár a szakértői bizonyítás összetett dolog, a Synergon minden egyes apró trükkje a bírósági tárgyalások 4-6 hónapos elnapolásához vezetett, szerinte főként emiatt húzódott 13 évig a per.

Nem először loptak

A Synergon Nyrt.-nek és leányvállalatainak nem ez volt az első olyan ügye, amelyben jogosulatlanul használták fel más szellemi termékét sajátjukként. A Fővárosi Törvényszék idén júniusban – első fokon – kimondta, hogy a Synergon egyik leányvállalata (Synergon Integrator Kft.) jogosulatlanul használta fel a Skycom Mérnöki Iroda Kft. műszaki terveit, és ítéletében 95 millió forint megfizetésére kötelezte a társaságot. A leánycég fellebbezett, így ez a per is folyamatban van. Az ügy a BKK/BKV Futár projektjéhez kötődik 2010-2014 között, erről lentebb olvashatnak.

A tét 100 millió forint

A szerzői jogi perekben a szakértői bizonyításon áll vagy bukik a dolog. A Synergon végül ott bukott meg, hogy az eredeti szoftverben volt egy apróbb hiba, amit a Synergon nem vett észre, így a „saját” verziójukban ugyanazokat az értékeket produkálta, mint az Anasco eredeti szoftverében.

A bíróság végül 13 év után, jogerős közbenső ítéletével kimondta a Synergon szerzői jogi jogsértését, így megnyílt az Anasco jogalapja a kártérítésre. A cég számításai szerint a Synergon 150 millióért értékesíthette a cégtől lenyúlt „saját” Phoenix (és/vagy Tannet) rendszerét a Molnak, a Slovnatfnak, a Mavirnak (Paks I.), és másoknak. A kártérítés ügyében februárban várható tárgyalás. Az Anasco idén augusztusi beadványa kicsivel több mint 40 millió forintos kártérítésről szól, a nála lévő számlák és dokumentumok alapján.

A kártérítés összege a kamatokkal, az elmaradt haszonnal, perköltséggel együtt 13 év távlatában meghaladhatja a 100 milliós nagyságrendet.

Nagy kérdés azonban, hogy a kis magyar startup valóban megkapja-e a pénzét, hiszen a Synergon Nyrt. valószínűleg kivonul a tőzsdéről, és utána szép csöndben meg fog szűnni. Legalábbis a vállalat vezetése idén novemberben a BÉT honlapján hivatalosan közzétette: arra tesznek javaslatot a december 22-ére összehívott rendkívüli közgyűlésen a részvényeseknek, hogy végelszámolással, jogutód nélkül szüntessék meg a társaságot. Vagyis 16 év után elhagyhatják a budapesti tőzsdét. Már ki is jelölték a végelszámolót, aki egyébként a társaság egyik felügyelőbizottsági tagja, és aki áldozatos munkájáért havi 1 millió forintot vehet fel.

Az első Orbán-kormány kedvencei

A Synergon 1999-ben lépett a budapesti tőzsdére. Fő tevékenységi körük kezdetektől fogva a rendszerintegráció volt: a megbízók informatikai és kommunikációs rendszereinek megtervezése és kiépítése, illetve a működtetés felügyelete. Bár Gyúrós Tibor energikus vezetésével a társaság egyedüli magyar szereplőként nevet szerzett a külföldi IT-multik mellett (olyannyira, hogy a NATO egyik első minősített beszállítója is lettek), az első Orbán-kormány idején bevételük többsége már állami megrendelésekből származott. A társaság tevékenységét ugyanakkor végigkísérik a zűrös ügyek, és személyes tragédiák. Egyik vezetőjüket fiktív számlák vásárlásáért 2001-ben lecsukták, egy másikat bennfentes kereskedelem miatt kirúgtak, a cég „arcát” adó menedzser, Gyúrós Tibor pedig – három másik Synergon-vezetővel együtt – repülőszerencsétlenség áldozata lett – írta a Magyar Narancs 2002-ben. Bár a társaság ezek után reorganizációt hirdetett, korábbi nagyra törő terveiket – új piacok szerzése, regionális terjeszkedés kockázati tőke bevonásával – a mai napig nem sikerült megvalósítaniuk.

Elapadtak az állami megrendelések

Bár 2010 után némi remény csillant fel a Synergon előtt, hogy újabb állami megrendelésekhez jutnak, az állami megbízások a töredékére estek vissza a korábbi aranykorhoz képest. Közben nagyot változott az informatika is, amivel a cég, úgy tűnik, nem tudott lépést tartani. Mindez jól látszik a számokon is.

A Synergon idei első kilenchavi árbevétele kevesebb, mint a fele lett az előző év azonos időszakáénak, miközben vesztesége több mint két és félszeresére nőtt, ez süllyesztette saját tőkéjét a jegyzett tőke alá. A cég szerint mindez nagyobbrészt a csődbe ment leányvállalatnak, a Synergon Integratornak köszönhető.

Ennek a cégnek az egyik utolsó nagyobb állami megrendelése a BKK/BKV-hoz kötődik. A Synergon Integrator a BKK fővállalkozója volt 2010-2014 között, a valós idejű utazási információkat szolgáltató Futár projektben. A projekt 6,7 milliárd forintból valósult meg 2014 őszén, 4 milliárd forintos uniós támogatással. Lényegében az Integratornak ez volt az utolsó nagyobb megrendelése, majd idén szeptemberben csődeljárást kértek maguk ellen.

Mindenesetre felettébb furcsa, hogy a társaság egy 6 milliárdos projekt fővállalkozójaként, a projekt sikerese befejezése utáni évben, váratlanul csődbe megy.

Fotó: MTI

Nemcsak a leánycégnél, de a Synergon lehetséges tőzsdei kivonulása körül is elég sok a furcsaság. A BÉT honlapján olvasható hivatalos tájékoztatásban azzal indokolják a közgyűlés összehívását, hogy a cég súlyos anyagi helyzetbe került, amelyet az Intergrator csődje idézett elő. Ugyanakkor ebben a közleményben nem beszélnek a folyamatban lévő peres ügyekről, sem a több százmilliós kártérítési kötelezettség lehetőségéről, amelyek mind az Intergratort (a Skycom keresetében), mind a Synergon Nyrt.-t (az Anasco keresetében) komolyan érinthetik. Erre az Index hívta fel a figyelmet.

További furcsaság, a BÉT honlapján olvasható közzététel szerint, hogy az igazgatótanács a jogutód nélküli megszűnést fogja javasolni december 22-én, a közgyűlésen. Csakhogy a Synergon Nyrt.-t nem lehet jogutód nélkül megszüntetni, hiszen a társaság ellen az Anasco Kft. folyamatban lévő pere zajlik, tudta meg a 24.hu.

Ha egy gazdasági társaságot végelszámolással kívánnak megszüntetni, és a társaság ellen per van folyamatban, nem lehet befejezni a végelszámolást, azaz a társaságot nem lehet megszüntetni jogutód nélkül, a per jogerős lezárásáig”, mondta lapunknak Szalóki Gergely ügyvéd, a Schönherr Ügyvédi Iroda szakértője.

Természetesen megkerestük a Synergont is, hogy kommentálja az Anascóval kapcsolatos jogerős ítéletet, illetve a közgyűlés körüli furcsaságokat, ám meglehetősen szűkszavúan reagáltak. Azt mondták, bírósági ítéleteket nem kommentálnak, egyébként pedig minden társaságot érintő eseményt a törvényben foglaltak szerint közzétettek/közzétesznek a BÉT honlapján.

Arra a kérdésünkre, hogy miből kívánják kielégíteni az Anasco jogos kártérítési igényét, ha a Synergon a tőzsdei kivezetés után esetleg megszűnik, a társaság érdemben nem válaszolt.

Újabb perek következhetnek

Tudni kell, hogy ha egy cég kivonul a tőzsdéről, nem jelenti szükségszerűen azt is, hogy befejezi a tevékenységét. Tőzsdén kívül is maradhat Nyrt. formában, vagy ha a tőkehelyzetét rendezni szükséges a veszteségei miatt, úgy leszállíthatja az alaptőkéjét, vagy társasági formát is válthat, ha a részvényesek úgy döntenek. Természetesen ilyenkor is megszűnhetnek, de ha a cég vagyona kisebb, mint a tartozásai, akkor a végelszámolás felszámolásba fordul át.

Ha a gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnik, a hitelezők kielégítetlen követelésük erejéig kártérítési pert indíthatnak a társaság vezetői ellen, hogy azok a fizetésképtelen helyzet beállta után szándékosan figyelmen kívül hagyták a hitelezői érdekeket, és így rosszhiszeműen károsították meg a hitelezőket, vagy így kívántak kibújni a fizetési kötelezettségük alól.

Ez mondjuk nem boldogítja Farkas Viktort, aki szerint a Synergon valószínűleg a jogerős ítélet ellenére sem fog majd fizetni nekik. A kisemmizett szakember ugyanakkor bizakodó, cége hajlandó újabb pereket is indítani a menedzsment ellen, és csak remélni tudják, ezek a perek nem fognak újabb 13 évig elhúzódni. Összefoglalva véleményét az ügyről, azt mondta:

Nagyon remélem, hogy nem egy nagyszabású vagyonkimentés folyik a Synergon tőzsdei kivezetésének ürügye alatt, hogy ne kelljen majd kártérítéseket fizetniük, és helytállniuk a kötelezettségeikért. Továbbra is bízom a magyar jogrendszerben. Mást nem nagyon tudok tenni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.