Gazdaság

Itt két centért megölnek

24.hu
24.hu

2015. 12. 14. 17:02

Ha egy szerkesztőséget ér támadás, az egész világ arról beszél, ha csak egy újságírót ölnek meg, gyakran meg se halljuk a hírt. Nem csak a Charlie Hebdo elleni terrorcselekmény történt 2015-ben, sok újságírót gyilkoltak meg idén.

Január elseje óta a statisztikák szerint 55 újságírót öltek meg, de a tényleges gyilkosságok száma sokkal magasabb lehet, hiszen ezek csak azok az esetek, amelyeket pontosan dokumentáltak. Rengeteg eset a nyilvánosság elől rejtve marad, ugyanis a mexikói drogkartellek után nyomozó újságírók holttesteit szinte sosem találják meg, így őket csak eltűntként tartják nyilván, Afrika egyes területein megölt újságírókról pedig sosem szereznek tudomást a hírportálok.

A statisztikák elszomorítóak: tavaly 27 újságírót, míg 2013-ban 32-t gyilkoltak meg, ezekhez az adatokhoz viszonyítva az 55 eset kiemelkedően sok.

Az újságírók számára a legveszélyesebb terep Szíria, Dél-Szudán, Brazília és Mexikó.

Nem csak abból áll a munkájuk, hogy fotelből írogatnak

Előbbi két országban háború dúl, az újságírók életüket kockáztatják egy cikkért. Utóbbi kettő viszont kedvelt turistaparadicsom, évente turisták milliói kíváncsiak rájuk, így felmerülhet a kérdés, miért ölik rendszeresen ott az újságírókat.

Mexikóban és Brazíliában működik a világ két legnagyobb politikai befolyással is rendelkező kábítószerrel foglalatoskodó maffiabandája. A több ezer tagot számláló bandák felelnek a gyilkosságok jelentős hányadáért, és nem szeretik, ha valaki bele akar látni működésükbe.

forrás: googlemaps

Gyilkosság testközelből

Az egyik legjobb példa erre a brazil újságíró, Evany José Metzker  esete. A 67 éves nagy népszerűségnek örvendő újságíró idén májusban egy belső-brazíliai kis faluban,

Padre Paraisóban  kutakodott a helyi bűnbandák után, akik kábítószert termesztettek és az autópályán elhaladó kamionokat állították meg és rabolták ki.  A férfit elrabolták és eltűnése után pár héttel találták meg egy szemeteszsákban. Lefejezték, teste meg volt kötözve.

Metzkert figyelmeztették halála előtt, a helyi rendőrfőnök elmondta, hogy akkora a szegénység a faluban, hogy akár két centért képesek ölni a helyiek. A faluban mindenki nyomorog, nincs stabil bevétele senkinek és ezt használják ki a bűnbandák.  Fillérekért alkalmaznak helyieket, akiket rabszolgaként használnak, gyakran 12-14 órás műszakokban.

(Guardian, Al-Jazeera America)

Bokor Gábor

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

London, 2017. január 24.
Kaya Mar uniópárti művész Theresa May brit kormányfő gúnyfiguráját ábrázoló festménnyel tüntet a brit legfelsőbb bíróság épülete előtt Londonban 2017. január 24-én. Ezen a napon a brit legfelsőbb bíróság ismerteti döntését arról, hogy a kormánynak kell-e kérnie előzetes parlamenti jóváhagyást a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához. A szigetország lakossága 2016. június 23-án népszavazáson döntött az ország kiválásáról az Európai Unióból. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.