gyermek néptáncosok (verőce, néptáncfesztivál, iskolások, dunakanyar, )
Gazdaság

Tovább dübörög a népességfogyás Magyarországon

24.hu
24.hu

2015. 12. 11. 10:57

Magyarországon 1980-as évek óta tart a népességcsökkenés és a társadalom elöregedése, vagyis már egy régóta tartó folyamatról van szó. 1990 és 2010 között például 360 ezer fővel lettünk kevesebben. A népesség fogyásához jelentősen hozzájárul, hogy sokkal kevesebb gyermek születik, mint a korábbi évtizedekben – olvasható az MNB új Növekedési jelentésének demográfiai elemzésében a Portfolió tudósítása alapján.

A jelentés főbb megállapításai:

  • évi 35 ezer fővel csökken a magyar népesség
  • elfogy a munkaképesek tábora, egyre több lesz a nyugdíjas
  • a magyar termékenység európai összevetésben az egyik legalacsonyabb
  • magasabb képzettséggel együtt magasabb várható élettartam jár
  • 2060-ig 9,4 millió főre csökkenhet a magyar népesség, de van olyan számítás is, ami szerint 6,7 millióra zuhan – feltéve, ha nem jönnek bevándorlók

A magyar népességre a gyors fogyás és az uniós átlagnál is gyorsabb elöregedés vár, ez pedig több csatornán keresztül is hathat majd a gazdaság teljesítményére. Nem lesz, aki dolgozzon, megtakarítson, fogyasszon és adót fizessen. A politikai döntéshozók egyik legnagyobb kihívása az (lenne), hogy ezeket a folyamatokat megállítsák.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.