Gazdaság

Néha az Iszlám Állam szövetségeseként viselkednek – Zeman nem engedné az EU-ba Törökországot

milos zeman (Array)
milos zeman (Array)

Törökországot nem lenne szabad felvenni az Európai Unióba, mert bár a NATO tagja, néha úgy viselkedik, mintha inkább az Iszlám Állam szövetségese lenne – állította Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerdán az észak-csehországi Kadanban egy lakossági fórumon. A cseh államfő ugyanakkor élesen bírálta az Európai Unió közelmúltban elfogadott tervét, miszerint Brüsszel három milliárd eurót akar kifizetni Törökországnak azért, hogy feltartóztassa területén a szíriai menekülteket.

A Római Birodalom a széthullása előtt szintén pénzt fizetett a barbároknak, hogy ne raboljanak a területén. Törökország ugyanakkor nem csak azért tudja befogadni a menekülteket, mert azok lakosságának csak töredékét képezik, hanem azért is, mert vallásuk megegyezik a törökök vallásával

– jelen tette ki Milos Zeman a fórumon. Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy Törökországgal nagyon óvatosan kell bánni.

Számolok azzal, hogy ezért a néhány mondatért a török nagykövet tiltakozó jegyzéket küld

– jegyezte meg az elnök.

Európával jár az európai értékrend is

Zeman ismételten felhívta a figyelmet az Európába irányuló muzulmán migráció kockázataira, és példaként felhozta a muzulmán nők jogainak helyzetét a közel-keleti társadalmakban.

A veszélyt nem maga az iszlám jelenti, hanem ezeknek a szokásoknak a meghonosítása Európában

– vélekedett a cseh államfő.

A cseh köztársasági elnök határozottan ellenzi a muzulmán bevándorlók befogadását Európába, és hónapok óta ennek veszélyeit, kockázatait hangoztatja. Zeman szerint ha a muzulmánok Európába akarnak jönni, akkor el kell fogadniuk a kontinens országainak értékeit és szokásait is.

Az Európai Unió bevándorlási politikáját Zeman elődje, Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök is élesen bírálja. Klaus könyvet írt a jelenségről, s annak bemutatóján szerdán Prágában kijelentette, hogy a menekültválság kezelése az Euróopai Unió vezetésének “legnagyobb, legsúlyosabb tévedése”.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik