Gazdaság

Hazavághatja a fővárosi szemétszállítást az új törvény

Az állam lenyúlhatja a fővárostól a szemétdíj beszedését, azonban az kétséges, hogy mennyit juttat vissza - régóta fenhette a fogát a kormány a zsíros falatra.

A napokban jelent meg a parlament honlapján a hulladéktörvény módosításáról szóló tervezet, mely szerint egy állami holding szedné be az egész országban a szemétdíjat, és maga határozna az elosztásáról is.

Az Index szerint a vidéki városok jelentős része üdvözli az elképzelést, de a változtatás nagy vesztese a fővárosi FKF lenne. Az Index információi szerint az állami holdinghoz kerülne a beszedett szemétdíj, majd abból 30 ezer forint tonnánkénti díjat osztanának vissza a szolgáltató önkormányzati szemetescégeknek. Az FKF esetében ez 18 milliárd forint bevételt jelentene a jelenlegi 28 milliárdos bevétel helyett.

Ez Budapest számára katasztrofális is lehet, és gyorsan nehézségeket okozhat mind a szemétszállításban, mind akár a hóeltakarításban. Ennek ellenére a fővárosi önkormányzat egyelőre nem tart attól, hogy cégét vagy díjbevételének jelentős részét lenyúlná az állam.

A hírportál szerint a kormány már régóta feni a fogát a sokáig fővárosi politikai kifizetőhelynek számító FKF-re. A zsíros falathoz viszont csak az önkormányzati törvény módosításával lehetne hozzájutni, ami a kétharmados többség elvesztése óta nem járható út. Ezért hoznák olyan helyzetbe a fővárosi önkormányzatot az új jogszabályokkal, hogy az immár veszteségessé tett szemétgyűjtő céget önként és dalolva adja át az új állami holdingnak.

A törvénytervezetet jegyző agrártárca nem válaszolt az Index kérdéseire.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik