Gazdaság

Palesztinokat kellett kimenteni egy elárasztott gázai csempészalagútból

Kimentettek 14 palesztint egy elárasztott csempész alagútból a Gázai övezet és Egyiptom határán – közölték kedden palesztin mentőegységek. A cigarettacsempészeket, akik bennrekedtek az alagút egy víz által elzárt szakaszán, a szomszédaik és családtagjaik segítségével mentették ki. Szemtanúk beszámolói alapján Egyiptom idén szeptemberben kezdte meg a csempészalagutak elárasztását tengervízzel.

2007-ben az iszlamista Hamász szervezet kiszorította a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását. Az egyiptomi és izraeli hatóságok azóta blokád alatt tartják a keskeny tengerparti övezetet. A Hamász emberei alagutak százait ásták az Egyiptommal közös rafahi határövezetben, és azon keresztül vittek árukat, például cigarettát, építőanyagot, alkatrészeket és fegyvereket is a palesztinok lakta területre.

Kairó éveken át szemet hunyt a határon keresztült zajló csempészet felett. Tavaly azonban, egy nagyszabású dzsihadista fegyveres támadást követően az egyiptomi hadsereg elkezdte megtisztítani a nagyrészt városi környezetben húzódó határsávot, és ütköző zónát hozott létre azzal a céllal, hogy felszámolják a határon átívelő alagúthálózatot. Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta Kairó több ízben is azzal vádolta meg a Murszihoz közel álló Hamászt, hogy a szervezetnek köze volt az Egyiptomban elkövetett terrorcselekményekhez.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik