zöldséges (zöldséges, zöldség, gyümülcs, áru, piac, nyitvatartás,)
Gazdaság

Novemberben jól elszálltak az árak a zöldségeseknél

24.hu
24.hu

2015. 12. 08. 09:31

Korábban a témában:

A KSH legfrissebb jelentése szerint 2014. novemberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 2,0 százalékkal emelkedett, ezen belül

az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,4, az étolajé 12,9, a cukoré 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal nőtt, a tejé 9,5, a sajté 7,5 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,7, a tartós fogyasztási cikkek 2,0, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 0,4 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára átlagosan 0,3, ezen belül a palackos gázé 12,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 12,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az elemzők egyébként  a fogyasztói árak emelkedésének jelentős élénkülésére számítottak az év végére.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

1 hónap alatt, 2015. októberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára 0,1, ezen belül a cukoré 1,5, a baromfihúsé 0,9, a tejé 0,7, a kenyéré 0,5 százalékkal emelkedett. Csökkent többek között a csokoládé, kakaó (1,3%), a sajt (0,9%) és a sertéshús (0,4%) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (0,7%). A tartós fogyasztási cikkek ára 0,3, a szeszes italok, dohányáruké, valamint a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 3,3 százalékkal. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,2 százalékkal csökkent.

2015. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődtek.

Az elemzők szerint

Az Erste elemzői a következő hónapokban arra számítanak, hogy fokozatosan tovább emelkedhet az inflációs mutató, azonban a jövő évben még nem számolnak a 3 százalékos inflációs cél elérésével. Ráadásul az olajárnál újabb esést láthatunk, mely lefelé mutató kockázatként jelenhet meg az üzemanyagáraknál, így pedig az inflációs főszámban is. Idén átlagosan 0 százalék, míg jövőre 1,6 százalék lehet az inflációs ráta, a 3 százalékos inflációs cél pedig legkorábban 2017 közepén teljesülhet szerintük.

Ezek a folyamatok pedig a Monetáris Tanács törekvéseit is segítik, miszerint hosszú távon kívánják az alapkamatot fenntartani a jelenlegi 1,35 százalékos szinten, akár 2017 végéig. Várakozásaik szerint legalább 2017 első negyedévéig változatlanul maradhat az irányadó ráta, azonban a magyar gazdaságban fokozódó inflációs nyomás és a Fed decemberi kamatemelése keresztezheti az MNB alapkamatra vonatkozó terveit.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.