Gazdaság

Martin Schulz: „Az Európai Unió veszélyben van”

Széteshet az Európai Unió, és támogatóinak nagyon erősen küzdeniük kell azért, hogy ez ne történjen meg – mondta egy keddi német lapinterjúban az Európai Parlament (EP) elnöke. Martin Schulz a Die Welt című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy “az Európai Unió veszélyben van”, mert a közösségen belül működnek bizonyos erők, amelyek szét akarják verni. Ezért senki nem tudja megmondani, hogy a mostani felépítésű EU túléli-e a következő tíz évet.

Az EU-nak van alternatívája, és le lehet bontani, de ez az alternatíva a “nacionalizmus Európája, a határok és a falak Európája”, amelynek kialakulása pusztító hatással járna, hiszen ez a fajta Európa már többször “katasztrófába vezette a kontinenst” – mondta az EP német szociáldemokrata elnöke.

Előbb megszavazzák, majd panaszkodnak

Martin Schulz úgy vélte: számos kormányra jellemző, hogy előbb megszavazza a szuverenitás valamely részének átruházását a közösségre, aztán panaszkodni kezd, hogy az EU megengedhetetlen módon beleavatkozik a nemzeti szuverenitásba, majd gátolja a közösség fellépését az adott ügyben, és éppen ezek a kormányok vetik az EU szemére, hogy nem oldja meg a gondokat. Ezért “nem csodálkozhat senki azon, hogy rossz az EU megítélése” – mondta Martin Schulz, aki szerint számos kormány visszafordul a “nemzeti gondolkodási mintázatok” felé, ami “végzetes”, hiszen egyetlen tagállam sem tud egyedül megbirkózni a migráció, a klímaváltozás, a terrorizmus, a kereskedelem vagy a nemzetközi bűnözés kihívásaival.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a német kancellárnak van-e világos elképzelése a menekültválság megoldásáról, azt mondta, hogy Angela Merkel és a szociáldemokrata alkancellár, Sigmar Gabriel azért küzd, hogy a válságot az EU közössége együtt oldja meg, és ne hagyja magára olyan tagjait, mint Németország, Svédország, Ausztria vagy Olaszország.

Arra a felvetésre, hogy miközben Németország hét másik uniós tagállammal 400 ezer törökországi menekült átvételéről folytat diskurzust, mások nem kívánnak részt venni ilyesmiben, Szlovákia és Magyarország pedig perel a kötelező kvótarendszer miatt, Martin Schulz hangsúlyozta, hogy az uniós szerződések értelmében a tagállamok szorosabbra fűzhetik az együttműködést, ha mások nem kívánják az adott ügy közösségi szintű kezelését.

Schulz szerint egyes országok kivonják magukat a felelősség alól, és csak akkor sürgetik a szolidaritást, amikor a saját érdekeikről van szó.

orbán viktor martin schulz (orbán viktor, martin schulz, )
Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

A nagy befizetők a nagy teherviselők is

Az Európai Parlament elnöke úgy látja: a menekültválságban azok az országok viselik a legtöbb terhet, amelyek a legtöbb pénzt fizetik be a közös uniós kasszába, így biztosan “intenzív vita” kezdődik majd EU-s finanszírozási kérdésekről.

Martin Schulz az interjúban a németországi viszonyokkal kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy Németország meg tud birkózni a menekültválsággal, de számos település valóban közelít a képességei határaihoz. Ugyanakkor a befogadandó menekültek létszámának felső határáról folytatott vita nem visz előre, mert rögtön felmerül a kérdés, hogy mi történjen a létszámkeret betelte után az országba belépő, védelemre szoruló emberekkel.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) túlterheltségével, a több százerzes ügyhátralékkal és azzal a fejleménnyel kapcsolatban, hogy regisztrált menedékkérők százezrei várakoznak arra, hogy hivatalosan benyújthassák menedékjogi kérelmüket, a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) politikusa bírálta a CDU-s szövetségi belügyminisztert, Thomas de Maiziere-t. A tárcavezető a tartományoktól évek óta érkező panaszok ellenére képtelennek bizonyult arra, hogy a felügyelete alá tartozó hivatalt alkalmassá tegye a menekültügyi eljárások felgyorsítására – mondta Martin Schulz. Hozzátette: a szövetségi belügyminiszternek sürgősen végre kell hajtania a kormányban már meghozott döntéseket a BAMF fejlesztéséről, és ha ezt “végre megteszi, akkor jobban mennek majd a dolgok” a BAMF-nál.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik