Gazdaság

Kaliforniai lövöldözés: a támadás előtt lőgyakorlaton voltak a gyilkosok

Kiderült, Farook részt vehetett abban a képzésben, ahol azt tanították, mit tegyenek, ha terrortámadást követnek el a konferenciateremben, ahol végül a pár lecsapott.

David Bodwich, az FBI Los Angeles-i irodájának vezetője a nyomozás állásáról beszámolva elmondta, hogy Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook egy jó ideje lőgyakorlatra járt. Annak a lőtérnek a vezetője, ahova Rizwan Farook járt, úgy nyilatkozott, hogy semmi különöset nem látott a férfi viselkedésében, igaz, nem is beszélt vele soha. Legutóbb néhány nappal a merénylet előtt jártak ott.

(A nyomozás során) megtudtuk, hogy mindketten radikalizálódtak, és ez már jó idővel ezelőtt történt

– mondta Bowdich. Még keresik a választ arra, hogy “miért, ki által és mikor” kerültek radikális befolyás alá az elkövetők.

A 29 éves pakisztáni Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et megsebesített a múlt héten a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozóinak munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

A támadások férfi résztvevőjének munkatársai egy évvel ezelőtt részt vettek egy olyan képzésben – éppen a merénylet színhelyéül szolgáló konferenciateremben -, amely egy esetleges fegyveres terrortámadással szembeni védekezésre készítette fel a megyei egészségügyi szolgálat dolgozóit. Azt egyelőre nem tudják a nyomozók, hogy Syed Rizwan Farook is részt vett-e a szóban forgó képzésben 2014 végén.

A múlt szerdai támadás túlélői elmondták, hogy kollégáik éppen azt tették a gyilkos pár lövéseinek hatására a teremben, amit tanultak az ezzel kapcsolatos tanfolyamon: megpróbáltak elbújni az asztalok alatt, és csendben maradni, hogy elkerüljék a támadók figyelmét. Corwin Porter, az intézmény igazgatóhelyettese azt mondta, hogy sajnos az asztalok vagy bármi más nem sok védelmet nyújtottak.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik