Gazdaság

Így fegyverezte fel világ az Iszlám Államot

Tikrit (Array)
Tikrit (Array)
Az Oroszországból, Kínából, az Egyesült Államokból és európai uniós tagállamokból származó iraki fegyverekből erősödött meg a terrorista szervezet – állítja az Amnesty International elemzésében.

Az Iszlám Állam által használt rengeteg és sokféle fegyver tankönyvi példája annak, hogyan járul hozzá a fegyverkereskedelem a szörnyűségekhez

– mondta Patrick Wilcken, az Amnesty International (AI) fegyverellenőrzéssel, biztonsággal kapcsolatos kereskedelemmel és emberi jogokkal foglalkozó kutatója.

A nemzetközi jogvédő szervezet kedden megjelent jelentésében megállapította, hogy az Iszlám Állam azáltal tudott felhalmozni hatalmas fegyverkészleteket, hogy Irakba évtizedeken át ellenőrizetlenül áramlottak legkülönfélébb fegyverek, amelyekkel most a dzsihadista csoport háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követ el Irakban és Szíriában.

A terrorszervezetek ölébe hullott a fegyver

A szervezet hiteles videók és fotók ezreinek alapos elemzésére alapján jutott erre a megállapításra.

A Felhalmozott készletek: az Iszlám Állam fegyverkezése című elemzés szerint a szervezet a fegyvereket főként iraki katonai készletekből zsákmányolta. Ezek a fegyverek több mint két tucat különböző országból származnak, így Oroszországból, Kínából, az Egyesült Államokból és európai uniós tagállamokból is. Ezek a fegyverszállítmányok esetenként olajkereskedelmi egyezmények, Pentagon-szerződések és NATO-felajánlások révén jutottak Irakba.

Wilcken szerint a rossz szabályozás és az Irakba évtizedek óta ellenőrzés nélkül áramló óriási mennyiségű fegyver az Iszlám Állam és más fegyveres csoportok “ölébe hullott”. Miután 2014 júniusában átvették a hatalmat Irak második legnagyobb városa, Moszul felett, az Iszlám Állam harcosai elképesztő mennyiségű, a legkülönbözőbb helyeken gyártott fegyvert zsákmányoltak az iraki készletekből.

Voltak köztük az Egyesült Államokban gyártott fegyverek és katonai járművek is, amelyeket arra használtak, hogy az ország más részeire is kiterjesszék hatalmukat, ahol óriási pusztítást végeztek a civil lakosság körében. Az Iszlám Állam arzenáljában találhatók komoly fegyverek is, mozgatható légvédelmi rendszerek, irányított páncéltörő rakéták, harci járművek, valamint orosz AK, amerikai M16-os, valamint Bushmaster típusú lőfegyverek is.

Állandósult a fegyverek által a veszély a térségben

A zsákmányolt és illegális úton megszerzett fegyverekkel az Iszlám Állam véghezvihette rettenetes hadjáratát. A tömeges gyilkosságok, nemi erőszak, kínzások, emberrablások és túszejtések miatt emberek százezrei hagyták el otthonaikat – írja a jogvédő szervezet.

Az Iszlám Állam harcosai által használt hagyományos fegyverek legtöbbje az 1970-től az 1990-es évekig terjedő időszakból való: pisztolyok, kézifegyverek és más kisebb fegyverek, gépfegyverek, páncéltörők, aknavetők és ágyúk is vannak közöttük. Gyakoriak a szovjet időkből származó Kalasnyikov típusú lőfegyverek, amelyek főként orosz és kínai gyárakból származnak, de a dzsihadisták saját készítésűeket is használnak.

Ez újfent rámutat arra, hogy az instabil régiókba irányuló fegyverexport kockázatainak értékeléséhez és mérsékléséhez milyen hosszú távú és átfogó elemzésre van szükség. Ennek magában kell foglalnia annak az értékelését, hogy a katonai és biztonsági egységek képesek-e hatékony ellenőrzést gyakorolni a készletek felett, valamint az általános emberi jogoknak és humanitárius normáknak megfelelően cselekedni – hangsúlyozta a kutató.

Mindennek Irakban és a környező régióban rettenetes következményei vannak, ezeknek a fegyvereknek a felhasználásával milliók életét és megélhetését tették tönkre, és állandósult a veszély a térségben. A felelőtlen iraki és szíriai fegyverszállítások következményeinek kijózanítóan kell hatniuk a fegyverszállítókra világszerte – összegzett Patrick Wilcken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik