Gazdaság

Hiába sírnak a vállalkozók, hogy kevés a pincér, a hentes

pincer(1024x768).png (pincér)
pincer(1024x768).png (pincér)

A béreken egyáltalán nem látszik, hogy hentesből, vagy éppen pincérből nincs elég munkaerő. A hentes és a pincér ugyanis a legrosszabbul keresők közé tartozik a statisztika szerint – derül ki a Blokkk.com írásából.

Persze az átlagot befolyásolhatja több minden, így az átlagos fizetéseket a teljes- és részmunkaidősök aránya, vagy éppen a szezonalitás, és a munkaerő-piaci kereslet és kínálat is. Néhány szakterület sajátossága lehet a borravaló is, vagy – amiről nincs hivatalos adat – a zsebbe dugott, vagy éppen zsebre vágott jutalék is.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, a január-szeptemberi időszakot felmérő összegzése szerint az egyes termelőágazatokat nézve a három legrosszabbul fizető terület a szállodaipar és vendéglátás (156 ezer forint bruttó átlagkeresettel), a mezőgazdaság (183 ezer forinttal) és az építőipar (191 ezer forinttal). A kereskedelem egésze a maga 229 ezer forintjával a középmezőnyben van, a versenyszféra átlaga pedig 229 ezer forint.

Persze eladó és eladó között is vannak különbségek: a sportszer-árus keresete pl. másfélszerese a halárusénak, vagy éppen a hentesének

Ajánlott videó

Olvasói sztorik