A Borsod Volán Ikarus autóbuszai
Gazdaság

Bírnánk, ha már reggel a buszon ketyegne a munkaidőnk

24.hu
24.hu

2015. 12. 08. 14:53

Korábban a témában:

A magyar munkavállalók 61 százaléka igen, 29 százaléka nem támogatná, hogy a munkába járás is a munkaidő részének számítson – közölte saját, nem reprezentatív felmérésének eredményeire hivatkozva a Profession.hu állásportál.

Felidézik, hogy az elmúlt évek során az Európai Unió számos munkajogi vonatkozású döntést, kezdeményezést és irányelvet fogalmazott meg, egyebek mellett arról, hogy az utazási időt építsék be a munkaidőbe, vagy szüntessék meg a nők pozitív diszkriminációját és biztosítsák, hogy a fiatalok hozzájuthassanak külföldi gyakorlathoz. Ezek lehetséges fogadtatásáról készített kutatást a portál több mint 6000 magyar válaszadó bevonásával.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Órabérben számoltatnánk az utazást

A válaszadók 39 százaléka elsősorban órabérként való kifizetésként látna szívesen (egy pluszösszeget), míg 22 százalék szerint a munkahelyen töltött időből kellene levonni az utazási időt.

Viszont a megkérdezettek 29 százaléka ellenezne egy ilyen gyakorlatot, az ellenőrizhetőség nehézsége miatt. A felső vezetők több mint fele (57 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az irányelv a fix munkavégzési hellyel rendelkezőkre is vonatkozzon.

Milyen hatása lenne?

Sámson Dorottya, a Profession.hu álláspiaci szakértője a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valóban a munkaidő része lenne a munkába járás, akkor a munkáltatók idővel előnyben részesítenék a munkavégzés helyéhez közelebb élő pályázókat.

Hozzátette: ha a munkába járás időtartama a napi kötelező 8 óra részét képezné, ebből a munkavállalók akár napi 2 órát is utazással töltenének, ami alatt nem történne munkavégzés. A munkáltatóknak emiatt több munkavállalót kellene foglalkoztatniuk, így megnőnének a bérköltségek.

A válaszadók fordított esetben nem fizetnének szívesen pluszösszeget: 60 százalékuk nemet mondana arra a lehetőségre, hogy a szolgáltatók a munkába járáshoz kapcsolódó költségeket az áraikban is érvényesítsék. Úgy gondolják, hogy a munkáltatónak ezt más módon kell kigazdálkodnia – derült ki a felmérésből.

A fiatalok menjenek, szerezzenek tapasztalatot!

Azt is feltérképezték, hogy a válaszadók támogatják-e az Európai Bizottság “Mozgásban az ifjúság” elnevezésű kezdeményezését, amely a fiatalok külföldi gyakorlatszerzését segíti. A kezdeményezést 78 százalék jó gondolatnak tartja. Az átlagnál jóval magasabb mértékben támogatják az EU kezdeményezést a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, míg a falvakban élők körében a legkevésbé szimpatikus ez a lehetőség.

A női kvótára még nem vagyunk érettek

Egy 2012-es, a nagyobb tőzsdei vállalatok felügyelőbizottságában legalább 40 százalékos női munkavállaló arányt előíró irányelvvel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a válaszadók mintegy fele ugyan támogatná, hogy kötelező női kvóta legyen a munkahelyeken, de hasonló arányban vannak azok is, akik nem.

Az ellenzők szerint a nőknek is saját erejükből kell előrejutniuk: ezzel a véleménnyel a férfiak értenek leginkább egyet (56 százalék), és a női megkérdezettek sokkal kisebb mértékben osztoznak ezen a véleményen (42 százalék). Minden huszadik megkérdezett olyan családmodellben hisz, amelyben a nők a gyerekek nevelésével és a háztartással foglalkoznak – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.