Gazdaság

Amerika nem vállal garanciát Ukrajna tartozására, csőd is jöhet

December 20-ig kellene kifizetniük az Oroszország felé fennálló hárommilliárd dollárnyi kötvénytartozást.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Az orosz hírügynökségek tájékoztatása szerint az amerikai kormány hivatalosan is elutasította, hogy garanciát vállaljon Ukrajna tartozásaira. Ugyanakkor december 20-án lejár Oroszország hárommilliárd dollár értékű, Ukrajnától vett eurókötvénye. Oroszország korábban felajánlotta, hogy a következő három évben részletekben törlesztheti Ukrajna a tartozást, ha a nyugati államok garanciát vállalnak.

Az orosz pénzügyminisztérium közölte: „Ezen a héten hivatalos elutasítást kaptunk az amerikai kormánytól az ukrán kötelezettségekre vállalandó garanciák kérdésében. Ennek fényében nem maradt más számunkra, mint jogi eljárást indítani Ukrajna ellen, ha december 20-ig nem rendezi teljes egészében a tartozást.”

Az eurókötvényt még az előző ukrán elnök, Viktor Janukovics idején bocsátották ki, már a 2013 végén kezdődött tüntetések idején, melyek végül vérontáshoz, majd hatalomváltáshoz vezettek. A tüntetések épp amiatt törtek ki, mert a Janukovics-rezsim visszatáncolt az Európai Unióhoz való közeledéstől, hogy inkább Oroszországgal fonja szorosabbra kapcsolatait. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik