Gazdaság

Zuckerberg megmagyarázza, miért nem adócsalás az adakozása

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A New York Times tegnap azt írta, egy szó sem igaz Mark Zuckerberg jótékonykodásából, a Facebook vezérigazgatója valójában önmagát ajándékozta meg. Azt a pénzt ugyanis, amit adományként elkölt, leírhatja az adójából.

A Washington Post azt írja, Zuckerberg új szintre emeli az amerikai adórendszer – sokak szerint elfogadhatatlan – sajátosságát, miszerint a nagyon gazdagok eddig is választhattak az adózás és az adományozás között. A cikk elméleti alapokon veszi végig, hogy ez a rendszer mára könnyen átveheti az amúgy is egyre inkább zsugorodó állami funkciókat. A szerző szerint a gazdagok adómentes adományozása az egyenlőtlenséget növeli a társadalomban, mert annak adnak, akinek akarnak, és ez az állami újraelosztást veszélyezteti.

Mark Zuckerberg ma a Facebookon írt egy köszönő posztot azoknak, akik gratuláltak a gyereke születéséhez és elmagyarázta, szerinte miért nem az adóoptimalizálás vezérelte.

I want to thank you all for your heartwarming congratulations on Max’s birth and on starting the Chan Zuckerberg…

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, December 3, 2015

Azt írja, nem az adókedvezmények miatt lett LLC rendes alapítvány helyett, hanem azért, mert így sokkal rugalmasabban tudják kezelni a pénzüket. Azt írja, nem kapnak adókedvezményt azért, mert átteszik a pénzüket az alapítványba, sőt, ha hagyományos alapítvánnyal tették volna ugyanezt, akkor kaptak volna adókedvezményt. Ugyanúgy ki fogják fizetni az adót a részvényeik adásvétele után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik