Gazdaság

Kétharmad sorakozott fel a boltzár ellen

zarva(210x140).jpg (Array)
zarva(210x140).jpg (Array)
A felnőtt lakosság 68 százaléka elutasító a vasárnapi zárva tartással szemben.

Tavasz után ősszel is megvizsgálta az Ipsos, hogy mit gondolnak az emberek a boltok vasárnapi zárva tartásáról – fél évvel a törvény bevezetése után a lakosság több mint kétharmada, 68 százalék inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező boltzárral. Ugyanakkor 41 százalékról 33-ra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Márciusban még csak a lakosság 38 százaléka gondolta úgy, hogy a törvénymódosítás valamennyire megváltoztatja majd hétvégi tevékenységeiket, mostanra viszont már 51 százalék látja így. Az aktív keresők között ez az arány még magasabb, 61 százalék. A teljes felnőtt lakosság 63 százaléka, az aktív keresők 70 százaléka látja úgy, hogy a boltzár megnehezíti vásárlásai intézését.

A lakosság többsége, 71 százalék inkább másik napon intézi a bevásárlást, csak 18 százalék választ kisebb boltokat és 6 százalék piacot alternatív megoldásként. Csak a lakosság 13 százaléka követi nyomon, hogy melyik bolt él az adventi időszakon túli egyszeri nyitva tartási lehetőséggel.

A felnőtt népességnek csupán 10 százaléka érzi úgy, hogy a kiskereskedelem alkalmazkodott az új feltételekhez és több vásárlási lehetőség van, 64 százalék viszont úgy látja, hogy nem változott semmi a törvény bevezetése óta. 27 százalék azon az állásponton van, hogy romlott a helyzet.

A kormányzati kommunikáció fontos eleme volt, hogy a törvény pozitívan hat majd a turizmusra és a vendéglátásra, de ebben csak kisebb növekedés volt megfigyelhető, az is inkább a nyári időszak szezonális hatásának, mintsem a vasárnapi boltzárnak tudható be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik