Autogyar(960x640)(4).jpg (autógyár)
Gazdaság

Hajszállal jobban nőtt a gazdaság, mint elsőre becsülték

24.hu
24.hu

2015. 12. 04. 09:35

Korábban a témában:

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2015 III. negyedévében 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva (ez 0,1 százalékkal jobb eredmény, mint elsőre becsülte a KSH).

 

2015 III. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 2,3, az előző negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett.

2015 I–III. negyedévében a gazdasági teljesítmény 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Termelési oldal

Az ipar hozzáadott értéke 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 5,9 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen.

Az építőipar teljesítménye 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt csökkent.

A mezőgazdaság teljesítménye 18 százalékkal alacsonyabb lett.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,7 százalékkal bővült. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,4%-kal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növekedett nagyobb mértékben. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,9 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 4,5 százalék nagyobb lett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,2 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,9 százalékkal növekedett.

A szolgáltató ágak közül a pénzügyi, biztosítási tevékenység hozzáadott értéke 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartások ebben a negyedévben nettó hiteltörlesztők voltak, ezt nem tudta ellensúlyozni a nem pénzügyi vállalatok hitelállományának kismértékű növekedése.

A bruttó hazai termék 2015. III. negyedévi, 2,4 százalékos bővüléséhez az ipar 1,0, a szolgáltatások 1,9 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzájárulása (0,7 százalékpont) volt a legjelentősebb. A mezőgazdaság 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a lakásszolgáltatások, az egyéb termékek és szolgáltatások, valamint a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás esetében az átlagot meghaladóan emelkedett a volumen. Mind a külföldiek magyarországi fogyasztása, mind a magyarok külföldi fogyasztása erőteljesen növekedett, utóbbi nagyobb mértékben. A háztartások Magyarország területén történő (hazai) fogyasztási kiadása 3,1 százalékkal nőtt. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,1, a közösségi fogyasztásé 4,4 százalékkal bővült. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,8 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,5 százalékkal mérséklődött. Mind a gép- és berendezésberuházások, mind az építési beruházások volumene csökkent, az előbbi nagyobb mértékben. A nagyobb súlyú ágazatok közül a szállítás, raktározás, a kereskedelem, gépjárműjavítás, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság beruházási teljesítménye csökkent, az ingatlanügyleteké, a közigazgatás, a védelemé, valamint a vízellátás, szennyvízgyűjtés, -kezelés, hulladékgazdálkodásé nőtt. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbi szinthez képest 2,9 százalékkal mérséklődött.

A belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 1,3 százalékkal bővült.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 857 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 7,6, az import 6,8 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 7,1, a behozatal 6,9 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 9,3 , importja 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2015. III. negyedévi, 2,4 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1,9 százalékponttal járult hozzá, a bruttó felhalmozás viszont 0,7 százalékponttal visszafogta azt. A külkereskedelmi forgalom 1,3 százalékponttal erősítette a GDP növekedését.

2015 III. negyedévében az előző negyedévhez képest

A termelési oldalon a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 1,2, a mezőgazdaságé 0,8 százalékkal emelkedett, miközben az iparé 0,6, az építőiparé 3,7 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás részei közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,5, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,4, a közösségi fogyasztás 1,8 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,8 százalékkal csökkent. A külkereskedelemben az export 0,6 százalékkal nőtt, az import 0,3 százalékkal mérséklődött.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.