Gazdaság

A kormány felaprózná a földbirtokokat

termofold(210x140).jpg (Array)
termofold(210x140).jpg (Array)

A jelenleg is zajló földárveréseken gazdára nem talált állami földeket öt-tíz hektáros parcellákra darabolnák és külön-külön értékesítenék jövőre. Ez elsősorban azokat a nagyobb gazdaságokat érintené kedvezőtlenül, amelyek a most még egybefüggő területeket bérlik – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint 30-40 ezer hektárnyi területet apróznának el olyan kis parcellákra, amelyek nem nyújthatnának biztos megélhetést a tulajdonosaiknak. Agrárágazati szakértők szerint a kormányzat ötlete megalapozatlan és szöges ellentétben áll a kormány azon törekvésével, hogy gazdaságosan művelhető méretű birtokrendszert hozzon létre.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A nagyobb földeket művelő haszonbérlők tulajdonosi köre több esetben már eldöntötte, hogy megpróbál minél több terület tulajdonosává válni, ez azonban nem mindenhol sikerülhet. A Magyar Nemzet forrásai szerint azért „szántaná be és hintené be sóval” a megmaradt területeket a kormány, mert úgy véli, nincs az az oligarcha, aki öt-tíz hektáronként vásárolgatná össze leendő birtokát.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője a lapnak elmondta: a párt az Alkotmánybírósághoz fordulna a polgári törvénykönyv földforgalmi kérdéseket érintő rendelkezéseinek elfogadása esetén, vagyis ha megszüntetnék a bérleti szerződéseket tulajdonosváltás esetén, így lehetővé téve a korábban megállapított bérleti díjak módosítását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik