Gazdaság

Mark Zuckerberg elosztogatja a pénzét és megoldja minden bajodat, csak osszad meg ezt a cikket!

Mark Zuckerberg (mark zuckerberg, )
Mark Zuckerberg (mark zuckerberg, )

Hacker Jótékonyság.

Két szó, aminél talán csak a taláros testület hangzik hülyébben. Mark Zuckerberg és Bill Gates mostanában elkövetett jótékonysági akcióit márpedig így nevei a világnak az a része, ami a szervezett életvitelt és a fegyelmezettséget is szeretli lifehacknek hívni.

Ha valaki esetleg nem internetezett volna tegnap dél óta, és egészen véletlenül ez a cikk az első, amit megnyitott, akkor elmondom, mi történt. Megszületett Mark Zuckerberg gyereke, majd a feleségével, Priscilla Channel együtt bejelentették, hogy a Facebook-alapító nem jelentéktelen vagyonának körülbelül 99 százalékát tervezik a jövőben jótékonyságra költeni.

OSSZÁTOK!

A helyzet azért még elég távol áll attól, hogy kapjunk egy emailt, amiben közlik,, hogy Mark Zuckerberg szétosztogatja a vagyonát, csak tovább kell küldenünk, és mi is kapunk belőle. A 31 éves emberi robotnak 45 milliárd dollárnyi vagyona van. Övé a Facebook részvényeinek 54 százaléka, és egyelőre nem is kíván tőlük megválni.

Zuckerberg azt mondta, hosszú, hosszú ideig ő marad még a cég vezérigazgatója, és az előrelátható jövőben el sem fogja adni a részvényeit. A vagyonnal egyszerűen nyomnak egy Bill és Melinda Gates-et, és áttolják egy alapítványba, ami jótékonysággal fog foglalkozni. A cél Zuckerberg szerint az, hogy az egyenlőtlenség ellen és az emberi potenciálért küzdjenek.

Természetesen nem ők az első szupergazdag pár, akik úgy érzik, túl sok pénzük van ahhoz, hogy ne tegyenek vele jót. Bill Gates és felesége, valamint jóbarátjuk, Warren Buffet is ezt tette. Ezzel önmagában nincs is baj, sőt.

Egyfelől, másfelől

A Hacker Jótékonyság viszont már egy ennél összetettebb dolog. Egyszerre játszik benne szerepet több faktor. Egyrészt ezeknek az embereknek akkora vagyonuk van, mint a kisebb országoknak, és ez ilyenkor derül ki igazán. Másrészt pedig az emberiség a XXI. század elejére oda jutott, hogy milliárdosoktól várja a megoldást a legalapvetőbb problémájára.

Ebben nyilván megint több ok játszik szerepet. Egyrészt az, hogy mostanra nem hogy nem lett ciki szupergazdag kockának lenni, de a techcégek vezérigazgatóit gyakran rocksztárként kezeli a társadalom. Pedig hiába irtó menő Jeff Bezos, vagy Elon Musk, hiába látnak bele a jövőbe, és hiába építik a saját verejtékükkel a létrát a világűrbe, azért mégiscsak rohadt gazdag, nagyrészt papírok kitöltésével foglalkozó, középkorú, fehér emberek maradnak. Ennél tényleg kevés rocksztárabb dolog van.

Messiások

A milliárdosok messiássá válása azt is megmutatja, mennyire nem működik ma a kormányzás. És nem úgy értem, hogy egy-egy országban, hanem sehol. Jelentős változást alig lehet kormányzati úton végrehajtani. Van a Slate-n egy kifejezetten érdekes cikk arról, hogy a második világháború utáni pár évtizedben a legvisszafogottabb ötletek is elképesztően bátor dolognak tűntek a mai politikához képest.

De komolyan, az Obamacare-t alig lehetett megcsinálni, pedig azért azt olyan nagyon forradalomnak sem lehet nevezni. A kormányok gyakorlatilag tehetetlenek abban, hogy jelentősebb, látványos és hirtelen változást érjenek el a világban. Ezért várja minenki a rocksztár-vezérigazgatóktól, hogy hátha majd ők megoldják a komolyabb problémákat, hiszen olyan potens embereknek tűnnek.

Pénz, az van

Csakhogy úgy néz ki, a Hacker Jótékonyság modellje nem annyira működik, mint kellene. Nagyon röviden összefoglalva arról szól a dolog, hogy rengeteg, de tényleg rengeteg pénzt tolunk bele egy témába, majd megpróbáljuk metrikus, mérhető módon figyelni és befolyásolni a változásokat.

Csakhogy ez akkor működik, ha az adott témában már létezik egy infrastruktúra. A Gates Alapítvány 15 év alatt 90 százalékkal szorította vissza a maláriafertőzéseket Afrikában. Ez gyönyörű eredmény. Azért tudták elérni, mert a gyógyszerészet alapvető infrastruktúrája már le van fektetve, csak szokszor az árak túl magasak ahhoz, hogy egy problémát kezelni lehessen vele. Ha ebbe beletolunk egy rakás pénzt, az látványos eredményekkel fog járni. Ugyanez már nem működik olyan jól az oktatással, ahol sokszor nincs meg az az infrastruktúra, ami kellene.

A rengeteg pénz és a Hacker Jótékonyság akkor működik, ha van, aki irányítja azt az infrastruktúrát, amibe pénzt lehet tolni. Szerencsére erre már évezredekkel ezelőtt kitaláltuk a megoldást: kormányzatnak hívják.

Véletlenül sem szeretném leszólni a jótékonyságot. Mark Zuckerberg, Warren Buffet és Bill Gates kivételes emberek, és nem csak a nagylelkűségükért. De időnként be kell látni, hogy a világ nem az internet, és mindent nem lehet egyedül megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik