Fizetés (Array)
Gazdaság

Bisnode: kissé javult a cégek számlafizetési fegyelme

24.hu
24.hu

2015. 12. 02. 13:35

Korábban a témában:

A cégminősítő adatai szerint szigorítottak fizetési feltételeiken a hazai vállalkozások, míg 2014 harmadik negyedévében 25 nap volt az átlagos fizetési határidő, addig az elmúlt negyedévben átlagosan 24 nap.

A legnagyobb fizetési határidő a fafeldolgozásra, a gépiparra, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártására és a vegyiparra jellemző, ahol az átlagos fizetési határidő meghaladta a 35 napot. Ehhez képest a mezőgazdaságban jelenleg 27 nap az átlagos fizetési határidő, ami igen alacsony, különösen, hogy egy évvel korábban még 35 nap volt.

Így fizettek a vállalkozások

A kissé szigorodó fizetési határidőknek egyre többen tudnak megfelelni, ami pozitív trendre utal – hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a Bisnode.

A legkisebb arányban a papíriparban és a vegyiparban fizették ki a vállalkozások időben a számláikat, kevesebb mint 60 százalékát egyenlítették ki határidőre. A magát kis számban képviselő bányászati szektor, illetve a magán humán-egészségügyi szolgáltatók fizettek a leginkább pontosan, itt a számlák több mint 80 százalékát egyenlítették ki időben.

A határidőben fizetett számlák arányának növekedése mellett a fizetési késedelmek mértéke is csökkent kissé a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén késedelmes fizetés esetén átlagosan 14,14 nappal a számla lejárata után fizettek a cégek, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 14,65 nap volt.

Ahol sokat késtek

A legtöbbet késő szektorok listáját a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó szervezetek és a papíripar vezetik, itt 36, illetve 26 nap volt az átlagos késés. Az építőipar területén szintén magas a fizetési késedelem, itt a cégek átlagosan 22 nappal a határidő után fizették ki számláikat.

A legtöbb szektorban csökkent a fizetési késedelem, néhány iparágban viszont nőtt, például a nemfém ásványi termék gyártása, a vendéglátás, a pénzügyi tevékenység, a kommunális tevékenység, illetve a gépjármű kereskedelem területén. A vendéglátást érinti a legmagasabb cégbedőlési arány, és az adatokból az látszik, hogy a jó nyári szezon sem eredményezte az iparág jobb teljesítését – közölte a Bisnode.

Az adatok szerint Békés, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizették ki lejárati idő előtt a legnagyobb arányban a cégek számláikat, itt a 75 százalékot is meghaladta ez az arány. Nógrád, Tolna és Somogy megye volt leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb mint 64 százalékát fizették ki  határidőben. A főváros is a rosszabbul fizető területek között szerepelt, a számlák kevesebb mint 69 százalékát fizették ki időben a cégek.

Korábban jellemzően a keleti országrészben voltak a legrosszabbak a cégek számlafizetési szokásai, most több délnyugati megye is a gyengébben fizető területek közé került.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.