Gazdaság

Bisnode: kissé javult a cégek számlafizetési fegyelme

Fizetes(210x140).jpg (Array)
Fizetes(210x140).jpg (Array)

A cégminősítő adatai szerint szigorítottak fizetési feltételeiken a hazai vállalkozások, míg 2014 harmadik negyedévében 25 nap volt az átlagos fizetési határidő, addig az elmúlt negyedévben átlagosan 24 nap.

A legnagyobb fizetési határidő a fafeldolgozásra, a gépiparra, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártására és a vegyiparra jellemző, ahol az átlagos fizetési határidő meghaladta a 35 napot. Ehhez képest a mezőgazdaságban jelenleg 27 nap az átlagos fizetési határidő, ami igen alacsony, különösen, hogy egy évvel korábban még 35 nap volt.

Így fizettek a vállalkozások

A kissé szigorodó fizetési határidőknek egyre többen tudnak megfelelni, ami pozitív trendre utal – hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a Bisnode.

A legkisebb arányban a papíriparban és a vegyiparban fizették ki a vállalkozások időben a számláikat, kevesebb mint 60 százalékát egyenlítették ki határidőre. A magát kis számban képviselő bányászati szektor, illetve a magán humán-egészségügyi szolgáltatók fizettek a leginkább pontosan, itt a számlák több mint 80 százalékát egyenlítették ki időben.

A határidőben fizetett számlák arányának növekedése mellett a fizetési késedelmek mértéke is csökkent kissé a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén késedelmes fizetés esetén átlagosan 14,14 nappal a számla lejárata után fizettek a cégek, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 14,65 nap volt.

Ahol sokat késtek

A legtöbbet késő szektorok listáját a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó szervezetek és a papíripar vezetik, itt 36, illetve 26 nap volt az átlagos késés. Az építőipar területén szintén magas a fizetési késedelem, itt a cégek átlagosan 22 nappal a határidő után fizették ki számláikat.

A legtöbb szektorban csökkent a fizetési késedelem, néhány iparágban viszont nőtt, például a nemfém ásványi termék gyártása, a vendéglátás, a pénzügyi tevékenység, a kommunális tevékenység, illetve a gépjármű kereskedelem területén. A vendéglátást érinti a legmagasabb cégbedőlési arány, és az adatokból az látszik, hogy a jó nyári szezon sem eredményezte az iparág jobb teljesítését – közölte a Bisnode.

Az adatok szerint Békés, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizették ki lejárati idő előtt a legnagyobb arányban a cégek számláikat, itt a 75 százalékot is meghaladta ez az arány. Nógrád, Tolna és Somogy megye volt leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb mint 64 százalékát fizették ki  határidőben. A főváros is a rosszabbul fizető területek között szerepelt, a számlák kevesebb mint 69 százalékát fizették ki időben a cégek.

Korábban jellemzően a keleti országrészben voltak a legrosszabbak a cégek számlafizetési szokásai, most több délnyugati megye is a gyengébben fizető területek közé került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik