csepreghy nándor (Array)
Gazdaság

8900 milliárd forint uniós pénzt osztottunk ki, de túlköltekezhettünk

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 02. 05:46

Magyarország kimerítette a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló teljes uniós forráskeretet, így 8900 milliárd forint jutott el a pályázókhoz mostanáig, ami a legjobb eredmény az uniós tagállamok között, mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban.

Csepreghy Nándor szerint a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban a legnagyobb gondot az okozta, hogy hiányoztak a prioritások, a 2008-as válság begyűrűzésével a banki hitelkamatok pedig emelkedésnek indultak; ettől kezdve mindenki az uniós források felé fordult, de ezeket a pénzeket mentőövként, és nem a valós beruházási igényéhez mérten használta a vállalkozói kör.

A 2014-2020 közötti források elosztásával kapcsolatban megjegyezte: célzottabb és hatékonyabb felhasználással jóval kedvezőbb pozícióból lehetne folytatni a megkezdett munkát; az uniós pénzekhez csak azokat a vállalkozásokat engedik közel, amelyek mögött valóban munkaalapú teljesítmény áll. Csak úgy tartható fenn a gazdasági növekedés, ha valóban jó projektek valósulnak meg a következő években, hangsúlyozta Csepreghy.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a fejlesztési források esetleges megkurtítása a migránshelyzet miatt ellentmond minden, az EU működését szabályozó jogi alapnak.

A Portfolio szerint ugyanakkor idén novemberben 404 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki a magyar állam a pályázóknak, ami új rekord. A portál számításai szerint 8910 milliárdos kifizetés történt a magyar pályázók felé egy olyan keretből, amelynek tényleges mérete ennél kissé alacsonyabb lehet, úgy 8600-8700 milliárd.

Ha ez így van, akkor a túlfizetést a magyar költségvetésből kell állni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.