termofold(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Csak kevesek kiváltsága a földvásárlás, de ők legalább óriásit nyernek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 01. 10:13

Nem igazolta a földárak csökkenéséről szóló korábbi félelmeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban kiadott statisztikája, hiszen a bérleti díjak és a földadásvétel árai növekedtek 2014-ben – írja a vg.hu. A tavaly május elseje óta élő jogszabály leszűkíti azoknak a körét, akik állami földet szerezhetnek: egyhektárnyi területet bárki megvehet, azonban a valódi lehetőség csak a helyben lakó, igazolt földműves minősítéssel rendelkező vevőknek elérhető.

A KSH jelentése szerint  2014-ben a mezőgazdasági termőföldárak – a megelőző két év 12,8, majd 8,2 százalékos növekedése után – átlagosan 15 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest. A legjelentősebb művelési ág, a szántó ára 16 százalékkal nőtt, így egy hektár szántóföld átlagára 2014-ben 884 600 forint volt.

2014-ben a többi művelési ág esetében is 10 százalék felett nőttek az árak az előző évhez képest. Legkisebb mértékben az erdőterületek ára emelkedett, de itt is 12 százalékos a bővülés. A gyep és a gyümölcsös területek ára 13, a szőlőterületeké 15 százalékkal lett magasabb. A cikk hozzáteszi: a föld azért is jó befektetés, mert az elmúlt években nem csupán az ára, hanem az általa beszedhető bérleti díj is emelkedett. Tavaly a szántók éves és átlagos bérleti díja 5,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az állami földek megvásárlásához kínált elképesztően kedvező állami hitelről korábban itt írtunk.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.