cba(960x640)(1).jpg (cba, bolt, )
Gazdaság

Plázastop: a CBA nem tudta nem megkapni a felmentéseket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 30. 12:09

2014 december elején kérte ki a 444.hu az összes minisztériumi határozatot, amit a plázastop alóli felmentések ügyében hoztak, nem kapták meg, csak később egy bírósági döntés nyomán. A portál megnézte, kik kaptak felmentést a plázastop alól, és még a belvárosi ingatlanpanama egy szálát is megtalálták.

A plázastop értelmében 2012. januárjától Magyarországon nem építhető 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egység, viszont a gazdasági miniszter egyes esetekben felmentést adhat a szigorú szabály alól. A döntési kritériumok nem sok segítséget adnak a pályázónak, meglehetősen szubjektív szempontok szerint döntenek az esetleges kegyelemről. 2015-től változott a szabály, a tiltott méretet felrendezték 300-ról 400 négyzetméter fölé, a döntés pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumtól egy kormányhivatalhoz került.

A 444 idén nyáron kapta meg 3 év kiperelt papírjait a nemzetgazdasági tárcától, a dokumentumokból állításuk szerint egyértelműen kiderül, hogy

vannak olyan üzletláncok, amelyek egyszerűen nem tudják nem megkapni a felmentést.

Ilyen például a CBA (CBA-Baldauf Kft., CBA-DL Kft., CBA Kereskedelmi Kft., CBA Magyar Élelmiszer Kereskedelmi Kft), ezzel szemben például a Penny, a Lidl, az Aldi, a Metro vagy a Tesco egyetlen alkalommal sem kapott felmentést.

A CBA-hoz hasonló helyzetben van a Coop és a Reál is, ha ők kérnek, kérésük meghallgattatik. 

A portál emlékeztet: a kormányhoz dörgölőző élelmiszeres cégek máskor is jobban jártak, mint a multi-láncok: a vasárnapi zárva tartáskor is jobban jártak, fogyasztóvédelmi bírságot is kevesebbet fizetnek.

Érdekes anomália az időben

Egy másik érdekes szálat is megtaláltak: 2012 májusában döntöttek plázastop ügyében egy L. V. Regal nevű cég kérelméről. A 713 négyzetméteres fővárosi helyiségben kávézót, ékszerüzletet és divatáru kereskedést akartak nyitni, később módosították a kérelmet, kivették belőle az ékszerüzletet. Mindkét körben megkapták a felmentést – számolnak be az esetről. Az V. kerületi Váci utca 25. szám alatt található ingatlannak először bérlője lett a L. V. Regal, majd később meg is vásárolhatták az ingatlant az akkor még Rogán Antal vezetése alatt álló kerülettől. A szerződést 2012-ben írták alá.  A cég az övezeti átlagárhoz képest összesen 27,6 millió forinttal kevesebbért jutott a helyiséghez, a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt nem kapták meg. Az adás-vétel idején a cég tulajdonosa Baranyi Vince volt, akinek neve korábban egy rákosmenti ingatlanügyben került elő. Az ingatlan sorsa sokakat érdekelhetett, hiszen a Vizovicki-birodalmat lehallgató Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egy 2012. márcusi beszélgetést dokumentáló leiratában is szót ejtenek róla.

A portál meg is jegyzi azt az érdekes momentumot, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által lehallgatott Vizoviczki-birodalomban 2012. március 30-án tényként tudtak beszélni egy Váci utcai hely közelgő megnyitásáról, amit csak egy hónappal később, május 3-án mentett fel aláírásával a plázastop alól Matolcsy György.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.