Gazdaság

Paksi bővítés: Orbán kiskapukat fog keresni, addig megy a színjáték

Orbán kiskapukat fog keresni, addig megy a színjáték

A kormány vélhetően olyan kiskapukat fog keresni, amelyeken átslisszolva az uniós jog megkerülésével folytathatják a paksi bővítést. Arra ugyanis nem sok esélye van, hogy megnyerje a Brüsszellel folytatott jogvitáit – írja a bne régiós hírportál. Ezzel Orbán Viktor alighanem a magyar politikai és társadalmi hagyományoknak megfelelő választ – a kiskapukeresést, a szabályok megkerülését – fog adni a kialakult helyzetre – tehetnénk hozzá.

A Paks 2 beruházás miatt az Európai Bizottság (EB) kétszeres nyomása alá került Orbán-kormány határozottan állítja, hogy végrehajtja az orosz forrásból finanszírozott atomerőmű-bővítést. Ez azonban nem igazán látszik reális lehetőségnek – kezdi a Paks körüli helyzet bemutatását régiós olvasóinak a bne IntelliNews hírportál. Magyarország nagy büntetésekre számíthat és a projekt hosszú éveket csúszhat, ha Budapest felveszi a kesztyűt az EU-val szemben. Éppen ezért a bne-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy Orbánék a következő hónapokat – amíg folyik a jogvita Brüsszellel – arra fogják szánni, hogy kiskapukat keressenek, amelyeken keresztül az uniós jog megkerülésével mégis áttolhatják a projektjüket.

Az EB álláspontja szerint a magyar kormány megsértette az uniós jogot, amikor a paksi nukleáris erőmű bővítési beruházásáról tender nélkül kötött szerződést orosz partnereivel, illetve illegális állami támogatást készül adni a fejlesztéshez. Ez utóbbi alatt beruházási költség 2,5 milliárd eurós bő 20 százalékáról van szó, amelyet a magyar költségvetésből finanszíroznának. Ez kiegészítené az Oroszországtól felvett 10 milliárd eurós hitelt, amelynek törlesztése egyébként szintén a magyar adófizetők zsebét terhelné.

Színjáték a rajongóknak

Orbán Viktor, a magyarok miniszterelnöke a tőle megszokott harcias stílusban utasította vissza az EB vádjait, amit megismételtek közvetlen munkatársai is. A szakértők azonban úgy látják, hogy a heves tiltakozás inkább a hazai közönségnek szóló színjáték, ami nem ritka manapság a magyar közéletben. Budapestnek sok ideje van, hogy átgondolja lehetőségeit.

A meglepő inkább az, hogy a brüsszeli apparátusnak milyen sok időre volt szüksége ahhoz, hogy hivatalos formába öntse kifogásait, majd ezt követően egy héten belül előállt mindkét üggyel.

Az EU-nak előbb-utóbb ezt kellett tennie – mondja Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének munkatársa. A késlekedés egyedüli oka, hogy az unió malmai lassan őrölnek. Ezzel együtt szerinte a felvetett kérdések jelentik a legnagyobb kockázatot a projekt végrehajtásával kapcsolatban. Deák azt is megjegyezte, hogy Brüsszel kifogásai ugyan tisztán jogi jellegűek, ám a vitában szerepet játszik az EU és Oroszország megromlott viszonyából fakadó geopolitikai konfliktus.

Vissza a pénzt!

Ha a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy Magyarország megsértette az állami támogatás tilalmát tartalmazó szabályt, akkor az EB felszólíthatja Magyarországot, hogy minden elköltött pénzt fizessen vissza – hangsúlyozza a hírportál egyik forrása. Emellett brutális bírságot is kiszabhatnak – figyelmeztet Deák András.

Ez elérheti a projekt értékének tíz százalékát, azaz az egymilliárd eurót, ezért szerinte Orbán nem kockáztatja meg a büntetést. Ahhoz, hogy a kormány folytathassa a projektet, meg kell kerülnie az uniós jogot – ezért gondolja a szakértő, hogy Orbán és tanácsadói a kiskapuk megkeresésével fogják tölteni a következő heteket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik