Gazdaság

Még a gazdag földesurak is rohannak az olcsó állami hitelért

Azoknak is megéri állami támogatású hitelt kérni, akik zsebből ki tudnák fizetni az árveréseken vásárlásra kínált állami földeket – számol be a Blikk. A hitel csak a balekoknak nem éri meg, az ügyes hiteligénylők annyira jó feltételekkle jutnak pénzhez, hogy szinte bármihez is kezdenek vele, csak nyerhetnek.

A napilap emlékeztet: a tíz évre garantált, 1,95 százalékos kamatú hitel mellett gyerekjáték nagyobb hozamú befektetéseket találni, a különbözet pedig talált pénz a gazdának. Az állampapírpiacon is nagyobbak a kamatok, nincs kockázat és gyakorlatilag biztos a nyereség: jelenleg 3,5 százalékért is lehet állampapírt jegyezni, tíz év alatt egy ilyen konstruklcióval 10 millió forint esetén több mint másfél milliót is kaszálhat az ügyfél.

A Blikk azonban további összefüggésekre is felhívja a figyelmet: a profit még ennél is nagyobb lehet, ha a jelenlegi rekord alacsony jegybanki alapkamat emelkedni fog, a hiteltörlesztő ekkor nem változik, a betétek kamatai viszont megugorhatnak.

A feltűnően kedvező feltételek mellett nem csoda, hogy két hét alatt 150 milliárd forint értékben igényeltek hitelt az állami földek megszerzéséhez. A kormánynak lépnie is kellett: megduplázták, 300 milliárd forintra emelték a hitelkeretet. A kabinet egyébként 300 milliárdos bevételt várt az árverésektől, így tulajdonképpen mindenki hitelből vásárolhat állami földet, ráadásul csak a kamattámogatás pedig évi 7 milliárd forintunkba kerül. Amint nő az alapkamat, még mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik