Gazdaság

LMP: a KSH legújabb adatai ijesztő képet festenek a közmunka csapdájában vergődő országról

kozmunka(210x140)(1).jpg (közmunka)
kozmunka(210x140)(1).jpg (közmunka)
A KSH legfrissebb adatai szerint 2015. augusztus-októberben minden korábbinál többen dolgoztak közmunkában, és a külföldön dolgozók száma is rekordokat döntött. Miközben óriási a munkaerőhiány az országban, a közmunkások és a munkanélküliek együttes száma meghaladja a félmillió főt. Ebből a helyzetből csak azonnali béremeléssel és a közmunkacsapda felszámolásával törhet ki a kormány – figyelmeztet a zöldpárt. 
Miközben több tízezres munkaerőhiány van az országban, és egyre több lesz a hiányszakma a növekvő elvándorlás miatt, a közmunkásokkal együtt 522 ezer fő a munkanélküliek száma. Idén télen, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, nem indít a kormány felnőttképzési programokat a közmunkások számára, és továbbra is elzárja őket az álláskeresők számára elérhető lehetőségektől.Az LMP úgy látja, a kormány még mindig a statisztikák bűvöletében él, és valós megoldások helyett közmunkásokkal kozmetikázza a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat. Ahhoz, hogy javulhasson a foglalkoztatás és ne hagyják el újabb és újabb tízezrek az országot, radikális béremelésre és a közmunkacsapda felszámolására van szükség. Az LMP dolgozói szegénység elleni programja a létminimum szintjére emelné a nettó minimálbért és bérrendezést hajtana végre a közszférában.

A KSH adatai szerint 2015. augusztus-októberben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 3 millió 920 ezer fő volt, közmunkában 232 ezren, külföldön 114 ezren dolgoztak. A tavalyhoz képest 115 ezres növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 52 ezer fővel járult hozzá, közmunkában szintén 52 ezerrel többen dolgoztak, és 11 ezer fővel bővült a külföldön dolgozók köre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik