Gazdaság

Nagy Márton lesz a tőzsde elnöke

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Nagy Márton lesz a Budapesti Értéktőzsde (Bét) új elnöke – értesült a Magyar Idők.

A Bét vezérigazgatói pozíciójába Végh Richárd, az MNB jelenlegi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója kerül. A jegybank által újonnan megvett tőzsdei többségi tulajdonrész megszerzésének lezárásához még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.

Mint azt a Magyar Időknek Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta, a jegybank várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig a GVH zöld utat ad, ekkorra válhat véglegessé az adásvétel. Ezek után hívja össze az MNB a tőzsde közgyűlését, ahol az új vezetőket is megválasztják. A Bét új vezetésének munkáját tanácsadó testület is segíti majd.

A lapnak azt is elmondták, hogy Matolcsy Görgy MNB-elnök bizalmi emberének számító Nagy Rózát áthelyezték korábbi főigazgatói pozíciójából. A változtatás hátterében az áll, hogy a Pallas Athéné alapítványoknál kap kulcsfontosságú szerepet.

A jegybank mindemellett cáfolta, hogy Nagy Róza kiesett volna Matolcsy György bizalmi köréből. Mint megjegyezték, az elnök fontos szempontnak tartja azt, hogy lényegében állandó kulcsemberekkel dolgozzon, akiket mindig megszabott feladatok elvégzésével bíz meg. Amikor az egyes megbízások lezárulnak, új pozíciók és feladatok várnak a legfontosabb munkatársakra. Nagy Róza továbbra is a legfontosabb háttéremberek egyike.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik