Gazdaság

Megint többet tudtunk vásárolni

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)
Szeptember már sorozatban a 28. hónap volt, amikor nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett második becslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt szeptemberben, az év első kilenc hónapjában pedig 5,9 százalékkal haladta meg a forgalom az előző év azonos időszakit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

A most közölt adatok megegyeznek a hónap elején publikált első becsléssel.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
2015. január-szeptemberben a forgalom – a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Már nincs pénztárgép-hatás

Az NGM helyettes államtitkára, Lenner Áron Márk az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az online kereskedelem több mint 30 százalékkal bővült a tavalyihoz képest. Hozzátette: az olajárak több mint 10 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, ennek köszönhetően az üzemanyagfogyasztás is bővült Magyarországon.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptemberi az első olyan adat, ami már olyan bázishoz viszonyul, amikor az online pénztárgépek teljes létszámban működtek. Nem arról van tehát szó, hogy a pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása miatt bővült a kiskereskedelem, hanem a növekedés mögött tényleges gazdaság- és fogyasztásnövekedés áll – hangsúlyozta.

Az online kereskedelem jelentős bővülése mögött Lenner Áron Márk szerint a megváltozott fogyasztói szokások állnak: felmérések szerint már a magyarok több mint fele az interneten tervez karácsonyra ajándékot vásárolni. Magyarországon mostanra a fogyasztók immár nemcsak kényelmesnek, de biztonságosnak is találják az online vásárlást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik