Gazdaság

Nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol gázt

Az ukrán miniszterelnök szerint kedvezőbb ajánlatot kaptak európai partnereiktől.

Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszország szerdán délelőtt leállította az Ukrajnába irányuló földgázexportot. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta: az előre kifizetett mennyiséget leszállították, új megrendelés nem érkezett az ukrán féltől. Hozzátette: komoly kockázatot jelent az Európába irányuló, Ukrajnán keresztüli gázszállításra, hogy nem vesznek az ukránok orosz földgázt. Arra is figyelmeztetett, hogy Ukrajna tározóiban nincs elég földgáz a téli időszakra.

Az ukrán állami gázszállító vállalat, a Naftogaz jelezte, hogy biztosítani fogja az európai gázimport zavartalan áthaladását. Az Európában felhasznált földgáz 15 százaléka halad át Ukrajna területén. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pedig közölte: nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol.

A Naftogaz vezérigazgatója még hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnereitől is be tudja szerezni a szükséges mennyiséget, a kormányfő pedig azt mondta: a döntés hátterében az áll, hogy az európai partnerektől kapott árajánlatok kedvezőbbek, mint az oroszországi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik