alma(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Idén tutira nem kell kormánykampány az almának

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 11:14

Korábban a témában:

Az idei almatermés messze alulmúlta a számításokat. Az aszály miatt a tavalyi, majdnem 900 ezer tonnás terméshozamhoz képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tapasztalatai alapján egyre több magyar termelő alkalmazza azt az amerikai kezelési technikát, amely drasztikusan lelassítja az alma betakarítás utáni érési folyamatát, s így a gyümölcs akár 9 hónapig is friss, ropogós maradhat. Jelen helyzetben különösen fontos a gyümölcs megfelelő tárolása, hiszen annak hiányában még jelentősebb lehet a veszteség.

Tárolási segítség

A mostoha időjárás megtizedelte a magyarországi almatermést: a tavalyi 900 ezer tonnához képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. Ahhoz viszont, hogy ezt a mennyiséget értékesíteni is tudják, szükség van a megfelelő tárolásra.  Ebben nyújt támogatást az MKSZN abban az újfehértói kutatólaborban, ahol szakemberek segítenek minden termelőnek megtalálni a legoptimálisabb tárolási technikát. Itt létesül ugyanis Magyarország legújabb tudásközpontja, amely végre megfelelő szakértelemmel és infrastruktúrával támogatja a gyümölcs ipari és lakossági értékesítését.

„A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) kutatásfejlesztési pályázatot nyújtott be az az újfehértói kutatólabor korszerűsítésére, amelynek elnyerésével az MKSZN Kft.-vel létrehoznának egy olyan tudásközpontot, ahol a kutatólabor modernizálása mellett a gyümölcstermesztők teljes körű szaktanácsadást kapnának a szürettől az értékesítésig: tárolás-, csomagolás-, válogatás-, illetve osztályozó technikák vonatkozásában is.” – mondta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója, aki beszámolt arról a jó hírről is, hogy terveik szerint a kutatóközpontban tovább fejlesztik azt az Amerikából származó környezet-, és emberbarát kezelési technikát (SmartFresh Quality System), amely lelassítja a gyümölcs érési folyamatát.

„Ha a laborok korszerűsítése létrejönne, az egyetlen magyarországi független kutatási lehetőség valósulhatna meg a gyümölcstárolási technológiával kapcsolatban. Az ilyen technológiák egyike a SmartFresh, amellyel egyes almafajták hosszú hónapokig tárolhatóak, ehhez munkatársaink a termesztés helyszínén végzik el a környezetbarát kezelést.” – magyarázta Csiszár László a SmartFresh képviseletében.

Ez a titka

Az alma kíméletes kezelése során egy speciális, gáznemű anyaggal foglalják el az etilén, azaz a gyümölcs öregedéséért felelős növényi hormon helyét. Az újfehértói technológia nemcsak hatékony, hanem olcsó megoldást is kínál az almatárolásra, mivel 1 kg alma környezetkímélő tárolásához szükséges anyag nagyjából 6-8 Ft-ra jön ki.

Ha a NAIK és az MKSZN megnyerik a pályázatot, és az újfehértói kutatólabort tudásközponttá fejlesztik, az éves több száz tonnányi almatermés a betakarítástól számítva még hónapokig frissen kerülhet majd a fogyasztók asztalára.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.