Gazdaság

Egyetlen hónap alatt csaknem hárommilliárddal nőtt a Klik tartozása

Egyre csak halmozzák az adósságot a közintézmények.

Csak októberben 8,6 milliárd forinttal nőtt a közintézmények lejárt tartozása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) tűnik a legnagyobbnak a baj – írja a Napi.hu. Pedig az intézményfenntartó 27 milliárdot kapott, ezt a pénzt a tanároknak fizetik ki, a beszállítókat tovább várakoztatják.

A költségvetési szervek összes tartozása 82,7 milliárdot tesz ki a Magyar Államkincstár adatai szerint. A Klik tartozása egyetlen hónap alatt 2,9 milliárddal nőtt és meghaladta a 9,6 milliárdot. Pedig a tartozások közt még meg sem jelenik a tanároknak ki nem fizetett pótlékok és bérek összege, ez is több tízmilliárdos tételt jelenthet.

A Klik mellett a kórházak és egészségügyi intézmények fizetésképtelensége is állandó problémát jelent. Idén a kórházak elvileg már átestek egy 60 milliárdos konszolidáción, de ennek nem látni tartós hatását. Az adósság átmenetileg csökkent, de az ősz folyamán már növekedni kezdett, nem kizárt, hogy az év végén még egy pár tízmilliárdos adósságrendezésre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik