Gazdaság

Újra odacsaphatnak a nyugdíjspórolásnak

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)
Hétfőn kezdődik a részletes parlamenti vitája annak a törvénymódosításnak, amely komoly változásokat hozhat az önkéntes pénztáraknál.

Mivel az önkéntes nyugdíjpénztáraknak kötelező lesz járadékot szolgáltatniuk, sokan aggódnak, hogy – miként a magánnyugdíjpénztáraknál is – jön az egyösszegű kifizetések tilalma – írja az Azénpénzem.hu. A nemzetgazdasági tárca törvénymódosítása szerint csak az ezer főnél kisebb létszámú önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp.) nem lenne kötelező járadékot szolgáltatniuk.

A kasszák ezen előírásnak elsősorban határozott tartamú biztos (banktechnikai) járadékkal, évente újraszámított, az elért hozamokat, költségeket figyelembe vevő ütemezett pénzkivonással tehetnek eleget. Bár a tag maga választhatja ki, hogy egy összegben vagy járadék formájában veszi igénybe a nyugdíjszolgáltatást, a módosítás – gazdasági portál szerint – nem véletlenül kelt riadalmat.

A jegybank – igazgatója szerint – jobban szeretné, ha a megtakarításokhoz csak életjáradékként juthatnának hozzá a tagok, akik azonban inkább az egyösszegű kifizetést választják. Az első félévben csak a kifizetések nem egészen négy százalékát igényelték járadékként. A járadék a magánkasszák neuralgikus pontja, azt akkor szolgáltathatnak a pénztárak, ha százmillió forintos tartalékot képeznek.

Azénpénzem.hu a törvénymódosítás érdekességeként említi, hogy abban gyakorlatilag összemossák az egészség- és az önsegélyező pénztárakat. Mindkét típus – ha erről az alapszabály rendelkezik – nyújthatja a másik szolgáltatási palettáját, véget vetnének annak, hogy a pénztárak kedvezőbb díjakkal csábítsák az egyénileg takarékoskodókat.

A módosítással az egészségpénztárakra is bevezetnék az önkéntes nyugdíjpénztáraknál már évek óta alkalmazott költségmaximumot. Ez az önyp. szektor hat százalékával szemben 10 százalék, vagyis az egészségpénztári befizetések legalább 90 százalékának a tagok egyéni számlájára kell kerülnie. A portál szerint ez kicsit elkésett, mert nagyon régen alkalmaztak ennél magasabb elvonást a pénztárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik