Gazdaság

Vasárnapi boltzár – csak tizedével csökkent a létszám

vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)
vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)

A március közepén indított vasárnapi boltzár nyomán szeptember végére ezerötszáz fővel csökkent az alkalmazottak száma a bolti, áruházi kiskereskedelemben – írta a Blokkk.com a KSH adataira hivatkozva. Ez akár végleges mérlegnek is tekinthető a portál szerint a nagyságrendet nézve. Bár karácsonykor bizonyára többen fognak dolgozni a pultok, pénztárak mögött, mint szeptemberben – tették hozzá.

A szám azért meglepő, mert anno a boltzár bevezetése kapcsán a szakma 15-20 ezer fős leépítést valószínűsített.

A számokból azért az is kitűnik, hogy az évközi forgalombővülést nem követte létszámváltozás, hiszen a kiskereskedelmi forgalom megháromszorozódott február és szeptember között – jegyezték meg.

A teljes és a részmunkaidősöket nézve alapvető változás, hogy a teljes munkaidősök létszáma nőtt, a részmunkaidősöké viszont mintegy háromezer fővel csökkent.

Miért állt meg a létszámcsökkenés?

A portál szerint két oka is lehet annak, hogy a létszámcsökkenés végül így alakult. Az egyik, hogy a nagyáruházak meghosszabbították a hétköznapi nyitvatartási időt. Ez azért is könnyebb volt munkaerő-piaci oldalról, mivel a vasárnapi pótlék leépülése jelentősebb pénzügyi forrást kínált ehhez (erről összesített adat nincs).

További ok, hogy az online pénztárgéprendszer a több nyugtaadás mellett az alkalmazottak bejelentésére is rákényszerítette a korábbi ügyeskedőket (mintegy 5 ezer fővel ugrott meg a létszám a kiskereskedelemben 2015. elejére a 2014. évi átlaghoz képest).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik