vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)
Gazdaság

Vasárnapi boltzár – csak tizedével csökkent a létszám

24.hu
24.hu

2015. 11. 20. 12:16

Korábban a témában:

A március közepén indított vasárnapi boltzár nyomán szeptember végére ezerötszáz fővel csökkent az alkalmazottak száma a bolti, áruházi kiskereskedelemben – írta a Blokkk.com a KSH adataira hivatkozva. Ez akár végleges mérlegnek is tekinthető a portál szerint a nagyságrendet nézve. Bár karácsonykor bizonyára többen fognak dolgozni a pultok, pénztárak mögött, mint szeptemberben – tették hozzá.

A szám azért meglepő, mert anno a boltzár bevezetése kapcsán a szakma 15-20 ezer fős leépítést valószínűsített.

A számokból azért az is kitűnik, hogy az évközi forgalombővülést nem követte létszámváltozás, hiszen a kiskereskedelmi forgalom megháromszorozódott február és szeptember között – jegyezték meg.

A teljes és a részmunkaidősöket nézve alapvető változás, hogy a teljes munkaidősök létszáma nőtt, a részmunkaidősöké viszont mintegy háromezer fővel csökkent.

Miért állt meg a létszámcsökkenés?

A portál szerint két oka is lehet annak, hogy a létszámcsökkenés végül így alakult. Az egyik, hogy a nagyáruházak meghosszabbították a hétköznapi nyitvatartási időt. Ez azért is könnyebb volt munkaerő-piaci oldalról, mivel a vasárnapi pótlék leépülése jelentősebb pénzügyi forrást kínált ehhez (erről összesített adat nincs).

További ok, hogy az online pénztárgéprendszer a több nyugtaadás mellett az alkalmazottak bejelentésére is rákényszerítette a korábbi ügyeskedőket (mintegy 5 ezer fővel ugrott meg a létszám a kiskereskedelemben 2015. elejére a 2014. évi átlaghoz képest).

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.