Gazdaság

Ukrajna nem szállíthat élelmiszert Oroszországba

Az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás miatt terjesztették ki rájuk az embargót.

Oroszország betiltja az élelmiszerek bevitelét Ukrajnából – jelentette be az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán. A döntést azért hozták meg, mert Ukrajna csatlakozott az Oroszországot sújtó nyugati szanciókhoz. Ukrajnára az EU-tagállamokat sújtó élelmiszerembargóval azonos szabályok lesznek érvényesek.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közölte: éves szinten 600 millió dolláros kiesést jelent országának az orosz importtilalom.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök már augusztusban kijelentette, hogy ha hatályba lép az Ukrajna és az EU közti társulási megállapodás kereskedelmi része, akkor az ukránok 2016-tól nem exportálhatnak élelmiszert Oroszországba. Az ukrán miniszterelnök november elején megerősítette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a jövő év elején mindenképpen életbe lép, az orosz kifogásoktól függetlenül.

Az EU tavaly júliusban léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen – korlátozták egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz és megtiltották a fegyverek, valamint a katonai végfelhasználásra szánt termékek, illetve egyes energetikai technológiák kivitelét Oroszországba. Válaszul tavaly augusztusban Vlagyimir Putyin elrendelte egyes mezőgazdasági termékek importjának tilalmát a szankciókat alkalmazó országokból.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik