Gazdaság

Piszkos ügyek az állami cégnél: fiktív ügyletek, milliárdos kár

kehi(430x286).jpg (Array)
kehi(430x286).jpg (Array)

Újabb 800 millió forint vagyoni hátrányt állapított meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az állami tulajdonban lévő, állati-fehérje feldolgozással foglalkozó Atev Zrt.nél – számol be a Népszabadság szerdai számában. A Kehi csalás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést. Az ellenőrzési szerv négy hónappal ezelőtt már tett egy feljelentést az Atev viselt dolgai miatt. Akkor tettest nem neveztek meg, de állításuk szerint a cég részéről eljáró személyek is tisztában voltak az esetekkel. A Kehi szerint a kifogásolt ügyekben a tavaly ősszel menesztett korábbi vezérigazgató, Ádor Sándor járt el. Ádort a kormányváltás után nevezték ki a cég élére, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. három éven keresztül hozzájárul prémiuma kifizetéséhez és hitelfelvételhez is. A kölcsönből az Atev Romániában terjeszkedett, 2011-ben vásárolták fel a Protan S.A-t egy romániai oligarchától. A Kehi feljelentésében éppen ezt kifogásolta, mivel a csődeljárás alatt álló Protant 600 millió forinttal valódi értéke felett vásárolta meg az állami cég.

A Kehi tájékoztatása szerint további problémák is akadtak: a cég és vetélytársa, a többségi magántulajdonban lévő Szatev 2012 és 2014 között több olyan szerződést kötött, amelyek mögött nem volt valódi teljesítés, a fiktívnek tekintett ügyletek áfakezelése miatt 343 millió forintos kár érte az államháztartást.A Kehi más gyanús ügyeket is talált, amelyek újabb százmilliós károkat okozhattak.

A Népszabadság megjegyzi: A Szatev felbukkanása azért is érdekes, mert Ádor Sándor menesztése után itt folytatta pályafutását. A férfit Simicska Lajos embereknént jegyzik, igaz még 90-es években építette ki politikai kapcsolatait.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik