Gazdaság

Csúcsra járatják az uniós kifizetéseket

A hétéves támogatási ciklus terhére akár 8900 milliárdot is kifizethetnek. A dolgozók prémiuma is függ ettől.

Két nap alatt csaknem 50 milliárd forinttal, 8700 milliárd forint közelébe ugrott az uniós támogatások hivatalos kormányzati számlálója – írja a Privátbankár. Ezzel „extrém sebességbe kapcsolt” a kifizetések üteme, új történelmi csúcs születhet novemberben és egyre esélyesebb, hogy a hétéves ciklusra kifizethető keret teljes egészét lehívja az ország. A jelenlegi tempóval egy hónap alatt 400 milliárd forint lehet a kifizetés volumene, százmilliárddal több az eddigi legerősebb, tavaly decemberi adatnál.

Szeptember elején a Miniszterelnökségnél még 8700-8800 milliárd forintra tették azt a végső összeget, amit végül ki tud fizetni az ország a hétéves uniós támogatási ciklus terhére, november elején Lázár János tárcavezető viszont már azt mondta, a 8900 milliárdot is elérheti a végső keretösszeg.

Az intézményrendszeri dolgozók idei második bónusza, ami az éves fizetésükhöz képest további 3-4 havi bért jelentene, a december 15-i kifizetési állapottól függ, valószínűleg addig tovább pörög a kifizetési számláló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik