Gazdaság

Óriási az igény a kulturális közmunkásokra

közmunkás lány fest (ingyenes, rákócziújfalu faluház)
közmunkás lány fest (ingyenes, rákócziújfalu faluház)
Lezárult a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program előzetes partneri regisztrációja. A beérkezett adatok szerint az ország 2098 településének 4548 szervezete összesen 13.076 főt tudna közösségi munkásként, illetve koordinátorként foglalkoztatni a 2016. március 1-jén induló, egy éven át tartó programban.

A Kulturális Közfoglalkoztatási Program első, mintaprogramként támogatott kezdeményezése 2013 novemberétől 2014. április 30-ig tartott, a II. ütem 2014. szeptember 1.–2015. február 28. között valósult meg. A jelenleg zajló, harmadik ütem 2015. március 1-jén indult, és 2016. február 29-ig tart. Az utóbbi kettőt már országos közfoglalkoztatási programként támogatta a Belügyminisztérium.

Kik vehetnek benne részt?

A programban olyan, legalább érettségivel rendelkező, regisztrált álláskeresők vehetnek részt, akik a kultúra és közművelődés területe iránt érdeklődnek. A közfoglalkoztatottakat fogadó partnerszervezetek települési önkormányzatok, kulturális és közművelődési intézmények, valamint a civil és egyházi szervezetek.

Cél, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak tevékenységükkel hozzájáruljanak a települési értékek feltárásához, a helyi rendezvények megvalósításához, a helytörténeti gyűjtemények bővítéséhez, a közösségi élet újraszervezéséhez, valamint a kulturális alapellátás új módszerekkel, tevékenységekkel való bővítéséhez. A program sikerét igazolja, hogy a programból kikerülők 22 százaléka visszatért az elsődleges munkaerőpiacra, ami kiemelkedően jó arány.

Egyre nagyobb rá az igény

A Kulturális Közfoglalkoztatási Program tervezett folytatása érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet az előző évek gyakorlatát követve 2015. november 1. és 15. között előzetes regisztrációt végzett a lehetséges partnerek körében, hogy felmérje: a szervezetek milyen létszámkerettel kívánnak bekapcsolódni a programba. A beérkezett adatok a program növekvő népszerűségét mutatják. A mintaprogramban 1895, a második ütemben 2162; a jelenleg zajló programban 3209 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, a következő ütembe pedig immár 4548 partnerszervezet kíván bekapcsolódni, minden eddiginél több kulturális közfoglalkoztatottra jelentve be igényt.

A IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program a tervek szerint 2016. március 1-jétől 2017. február 28-ig tart a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programjának köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik