Gazdaság

Vasárnapi boltzár – jöhet a népszavazás

vasarnapi-pihenonap(210x140).jpg (vasárnapi pihenőnap)
vasarnapi-pihenonap(210x140).jpg (vasárnapi pihenőnap)

Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély kérdése, amelyet most az NVB hitelesített, úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély október 20-án nyújtotta be népszavazási kérdését, azt követően, hogy a Kúria jogerős döntésével – amelyben a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdések ügyében elutasította a jogorvoslati kérelmeket – megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés “védettsége”.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a kérdést elutasította, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak.

A kezdeményező október 30-án ismét benyújtotta kérdését, immáron az aláírásgyűjtő ívet is csatolva, ennek hitelesítéséről döntött pénteken az NVB, két ellenszavazattal.

Ugye milyen átverős a kérdés?

A bizottság tartalmi elemzése érdekes módon azt olvasta ki Simonné „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” kérdéséből, hogy az az üzletek számára tenné lehetővé, hogy döntsenek a zárva tartásról. Vagyis ha a nemek nyernének, szerintük a törvény nem írná elő kötelezően a vasárnapi zárva tartást, hanem lehetővé tenné a választást.

A szocialisták népszavazási kérdése viszont (amit csodával határos módon beelőzött Simonné Gercsényi Gabriella, így a szocialisták miatta nem adhatták be kérelmüket) a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes körű megszüntetését eredményezte volna:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik