Gazdaság

Megtáltosodott a Rába

rába futómű (rába futómű)
rába futómű (rába futómű)

Az év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent a Rába-csoport árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál – áll a Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtökön reggel közzétett tőzsdei gyorsjelentésében.

Az év eleje óta termelt, 2,75 milliárdos EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény) 29,8 százalékos emelkedés múlt év azonos időszakához képest, míg a harmadik negyedév 458 milliós adata több mint négy és félszerese az egy esztendővel korábbinak.

Az első kilenc hónap üzemi eredménye – csaknem 130 százalékos ugrással – 1,033 milliárd forint volt, míg a harmadik negyedévre a társaság a tavalyi 457 millió után 115 milliós veszteséget mutatott ki a nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésben.

Mexikó felé terjeszkednének

Szerdán jelentették be, hogy a Rába az amerikai kontinens újabb országában jelenik meg komplett futóművel a járműpiacon. A győri székhelyű vállalat a mexikói DINA buszgyártó dízelbuszaihoz és trolijaihoz szállít futóműveket.

Hamarosan véget ér az adósságcsökkentő program

Ez év végére, 2016 elejére véget ér a Rába-csoport adósságcsökkentési programja, mivel a korábbi három-négyszeres mutatóról az EBITDA 120 százalékára, ötmilliárd forint alá csökken a társaság nettó kötelezettségállománya – mondta csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón Pintér István elnök-vezérigazgató.

Megjegyezte, korábban stratégiai stigma volt a Rábán a magas kötelezettségállomány, amelynek megszüntetésével az iparági átlagnál jóval kisebb kockázatszint elérése mellett az is céljuk volt, hogy jelezzék partnereik felé, képesek nagyobb léptékű projektekbe kezdeni.

Pintér István elmondta: továbbra is keresnek olyan befektetési lehetőséget, amellyel megerősíthetik európai piaci jelenlétüket és “új fogást” találhatnak Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik