Gazdaság

Kiherélte a kormány a liftek biztonságát

Liftbaleset(960x640).jpg (Array)
Liftbaleset(960x640).jpg (Array)
Államosítják a lifteket, legalábbis a felvonós cégek ettől tartanak. A rezsicsökkentés jegyében pedig alig lesz már ellenőrzés, jöhet a lezuhanó liftek kora.

A rezsicsökkentés nem ismer határokat, ezúttal azon spórolhatunk, hogy egy új kormányrendelet szerint nem lesz kötelező olyan sűrűn ellenőrizni a felvonókat – írja a Hvg.hu. Az ötletnek nem mindenki örül, főleg, hogy a kormány az egész liftszakma államosítására készül. A lap megszerezte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a rendelet előterjesztését, ami egyértelműen a rezsicsökkentéssel indokolja a módosítást.

A rendelettervezet a rezsicsökkentés célkitűzésének megvalósítását érvényesíti.

Vitás kérdés az előterjesztés szerint nincs az ügyben, amit kommunikálni sem kell, még a kormányinfón sem. Veszélynek az előterjesztés azt nem tartja, hogy romlik a liftek biztonsága, hanem hogy nem csökkennek a kiadások és a közös költség a társasházakban. Azért odabiggyesztették, az „ellenőrzési ciklusidők meghosszabbodásával jelentős mértékben nő a liftet üzemeltetők közvetlen felelőssége”.

A végül 280/2015.-ös kormányrendeletként megjelent jogszabályból viszont kihagyták a vonzóan csengő rezsicsökkentés kifejezést. Mindenesetre a liftek biztonsága romolhat, ha nem lesz kötelező az ellenőrzés, akkor a szakemberek szerint mindenki el fogja azt sunnyogni.

A liftek is mennek állami kézbe

A kormány amúgy szeretné hatósági árassá tenni a liftellenőrzést, sőt Lázár János miniszterelnökségi miniszter feladatul kapta, hogyan lehetne az egész liftellenőrzést az Első Nemzeti Közműszolgáltató zrt. alá bevonni. Ez gyakorlatilag a szféra államosítását jelentené.

Mindenki tapasztalta: minél államibb valami, annál korruptabb. Ezért jobb lenne, ha inkább független szervezeteknél maradna az ellenőrzés.

Így foglalta össze a Hvg.hu-nak egy liftszerelő a véleményét a Nemzeti Liftellenőrző Osztály várható létrejöttéről. Egy másik forrás szerint még a szocializmusban sem államosították teljesen a szakmát, mert a lifteknek gyorsan menni kell, ez nem fér össze a bürokráciával (aminek csökkentése épp Lázár szentgrálja). Szerinte ebben a szakmában nincs akkora pénz, hogy érdemes lenne az államnak megjelennie, ráadásul a felsőfokú végzettségű liftesek várhatóan nem szívesen dolgoznak majd a közszférában megszokott bérekért.

Egy másik forrás szerint nem lesz feltétlen nagyobb a veszély, ha megbízható céget választ a társasház az ellenőrzésre. Azonban azzal egyetért, hogy az üzemeltetők felelőssége nagyobb lesz. A rendszer lényegében kétszintű: vannak a liftes cégek és az őket ellenőrző három nagy cég. Évi 3-4 ellenőrzésről volt eddig szó, ebből egy volt a fővizsgálat. Mostantól a 20 évesnél fiatalabb lifteket évi egyszer kell ellenőrizni, az öregebbeket kétszer.

Leszarják a karbantartást

A karbantartást senki sem fogja ellenőrizni, így abszolút az üzemeltetőn fog múlni a lift biztonsága. Eddig pl. 35 naponta kenték a liftet, mert jött az elllenőrzés, de most ez senkinek sem lesz érdeke. Aggódik a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége is, ami októberi közleményében azt írta, várhatóan ha nem lesz kötelező a liftek ellenőrzése, sok közös képviselőt nem is fog érdekelni a dolog.

lift (lift)

Szerintük a szigorú ellenőrzések miatt ritkák a liftbalesetek, de az elöregedett állomány miatt mostantól évek kérdése lesz, hogy beigazolódjon, nem kellett volna ezen spórolni. Farkas Tamás, a szervezet elnöke szerint fontos volt, hogy az 1998-as liftrendeletet felváltotta az új tavaly, de nem kellett volna ismét hozzányúlni. Az eddigi 60-70 ezer forintos vizsgálati díj (az eddigi hat vizsgálat után) 20 ezerre csökkenhet, de a spontán, a vizsgálatok elmaradása miatt adódó problémákért akár többet is csengethet a társasház.

Azt is sérelmezik, hogy nem kell mostantól kötelező műszaki felülvizsgálatot végezni, mielőtt újraindítanak egy balesetveszély miatt leállított liftet. Molnár Sándor, a Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára szerint se a lifteken kéne spórolni, hisz a házak üzemeltetői nem értenek a felvonókhoz. Mindenesetre egy liftes cég már havi 5-10 ezer forintért karbantartja havi szinten a liftet és beköti magához a segélyhívót, ha bentragad valaki. Ez az összeg lakásokra leosztva pedig igazán nem sok a biztonságért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik