Gazdaság

A Tescóval mégis háromszoros adót fizettetnének

tesco(1)(430x286).jpg (Array)
tesco(1)(430x286).jpg (Array)

A kereskedelmi különadó helyébe lépő sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat júliusban kénytelen volt felfüggeszteni a kormány, mert azt diszkriminatívnek tartotta Brüsszel (a nagyobb láncokkal fizettették volna meg az adó 90 százalékát). Erre mindjárt békülékenyebb hangot ütöttek meg, és azt javasolták, hogy minden élelmiszer-kereskedő egyformán fizessen, 1 ezreléket.

Mint a Népszabadság megtudta, azért ennyivel nem érné be mégsem a kormány. Hiába van a parlament előtt az egykulcsos sarc, közben Trócsányi László (a kormány álláspontját mutató) levelet küldött Brüsszelbe, amelyben a kétkulcsos adó mellett érvelnek. Konkrétan a 30 milliárd forint árbevétel feletti cégekre háromszoros, azaz 3 ezrelékes adót gondoltak. A Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Penny tehát megint többet fizetnének, mint pl. a franchise rendszerű magyar láncok.

Indoklás is van: a multiláncokat úgy tünteti fel a levél, mint megannyi élelmiszer-biztonsági veszélyforrást, ahol sokkal több ellenőrzésre van szükség, mint máshol. Ha pedig több ellenőrzés kell, az többe is kerül, ergo fizessenek magasabb díjat (amiből az ellenőrzéseket finanszírozzák). Az már más kérdés, hogy az indoklás eléggé sántít – olyan dolgokat (saját márkás termék, saját sütöde, import áruk, stb.) írnak a nagyok rovására, amelyek többnyire a kisebb cégekre is jellemzőek. De úgy tűnik, utóbbi csoportnál nem érzik szükségét a sűrűbb ellenőrzésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik