Gazdaság

Magyarország a felminősítés kapujában

Moody's  (Moody's )
Moody's  (Moody's )
Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's.

Stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody’s Investors Service. A lépést elsősorban azzal indokolta, hogy az államadósság vélhetően a következő években is lefelé tartó pályán marad. A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után jelentette be döntését Londonban.

Indoklása szerint javulnak a magyar gazdaság kilátásai, a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége. A Moody’s a kilátásjavítással egy időben megerősítette a “Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó – magyar szuverén adósbesorolást.

A magyar osztályzati kilátás már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings május óta szintén pozitív kilátást tart érvényben a “BB plusz” magyar államadós-besorolásra. A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s stabil kilátással tartja nyilván az általa is “BB plusz” szintre sorolt magyar államadós-osztályzatot. A három cég magyar osztályzatai – a Moody’s és a másik két hitelminősítő eltérő jelölési metodikája ellenére – azonosak.

Ha a Moody’s és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítja, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába. Ez azt jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna, mert általában két hitelminősítő osztályzata elég ahhoz, hogy egy adott adós osztályzata befektetésre ajánlott vagy sem.

A Fitch Ratings a héten közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

A Moody’s mostani elemzésében kiemelte, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a kormány bizonyította elkötelezettségét, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa. A cég szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta – amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött – az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

Idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP-érték 1 százalékát. Mindemellett a szuverén adósságállomány kevésbé érzékeny az árfolyam-ingadozásokra, mint a múltban, mivel a devizában denominált államadósság aránya, amely 2011-ben 50 százalék körüli szinten tetőzött, most már csak hozzávetőleg 34 százalék – áll az elemzésben.

A hitelminősítő a pozitív tényezők között említi azt is, hogy Magyarországot a korábbi hasonló epizódoktól eltérően ezúttal nem érintették a feltörekvő piacok legutóbbi stresszhelyzeti időszakaiban tapasztalt árfolyam-kilengések.
Ráadásul a bankszektornak jót tesz a szakpolitika nagyobb mértékű stabilitása is, mindenekelőtt a bankadó 2016-tól esedékes csökkentése.

A Moody’s várakozása szerint a magyar gazdaságban a következő időszakban reálértéken 2-2,5 százalékos éves GDP-növekedési ütemeket lehet fenntartani. A cég megfontolja Magyarország felminősítését, ha folytatódik a gazdasági és a költségvetési mérőszámok javulása és tovább csökken a közadósság-ráta. A felminősítés különösen fontos feltétele, hogy újabb jelek utaljanak a múltbelinél stabilabb gazdaságpolitikai döntéshozatalra.

A cég szerint lefelé ható nyomás alá kerülhet a magyar adósbesorolás, ha gyengülne a 3 százalék alatti államháztartási hiány melletti elkötelezettség, és/vagy ha a kormány olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hoz, amelyek negatív hatást gyakorolnak a növekedésre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik