Gazdaság

Önerőből vagy örökségből születnek a legnagyobb vagyonok?

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 11. 06. 10:46

Csak megszületnie volt nehéz! - tartja a magyar szólás. Igaz lehet ez a sokmilliárdos vagyonokat öröklőkre, de a statisztikák szerint sokkal magasabb babérokra törtek azok, akik maguk voltak a szerencséjük kovácsai. Néhány példát is mutatunk összeállításunkban.

Hogyan szerezték a világ leggazdagabb emberei a vagyonukat? Vajon ők maguk építettek fel valamit, amiből meggazdagodtak, vagy pedig örökölték a temérdek pénzt? Lehet egy tipped… Minden országban van egy leggazdagabb. Nálunk ugyebár Csányi Sándor vezeti a listát a maga 165 milliárd forintos vagyonával. A bankár 1992 óta az OTP vezérigazgatója, vagyonát és üzletbirodalmát saját maga építette fel (bár a Forbes szerint sokkal több van neki).

A világ leggazdagabb embereinek több mint a fele, 52 százaléka viszont úgy örökölte a vagyont – derült ki a howmuch.net adatai alapján elkészített térképes illusztrációból. A jobb hír viszont az, hogy azok az emberek, akik maguk csinálták meg a szerencséjüket, általában nagyobb vagyon fölött diszponálnak, átlagosan 58 százalékkal többjük van azoknál, akiknek felmenőitől az ölükbe hullott a gazdagság. Vagyonméret szerint a Microsoftot alapító Bill Gates (USA, 79,4 milliárd dollár), a spanyol Zara ruhabolthálózat atyja, Amancio Ortega (Spanyolország, 78,7 milliárd dollár) vagy a mexikói üzletember Carlos Slim (Mexikó, 62,8 milliárd dollár) messze gazdagabbak, mint a leggazdagabb örökölt vagyonú ember, a francia L’Oreal céget megöröklő Liliane Bettencourt (Franciaország, 43,3 milliárd dollár).

Nagyon különböző mentalitást igényel ez a kétféle élethelyzet. Aki maga vagyonosodik, annak rövid idő, egy fél élet alatt kell sokszor a semmiből egy komplett birodalmat felépítenie, míg akik örökölnek, már az a legfőbb gondjuk, hogy megőrizzék a status quót, és fenntartsák a kiépült üzleti pozíciójukat.

A semmiből építkezéshez ösztönösen kell megtalálni az üzleti rést. Az amerikai Bill Gates pl. úgy ért el sikert, hogy a drága technológiai versenykörnyezetbe alacsony díjú belépési szintet biztosított a felhasználók millióinak. Amancio Ortega Spanyolországban a Zara márkával, mikor első üzleteit nyitotta, szintén kezdetben olcsó árai, ám felső kategóriásnak tűnő ruhái miatt tudott hirtelen népszerűvé válni.

Kínában a mára több mint 32 milliárd dolláros vagyonú Wang Jianlin úgy tört előre, hogy válságidőben vásárolt fel bajban levő cégeket. A brazil Jorge Lemann most 24 milliárd dollár felett rendelkezik, ő szintén a gazdasági válság idején vásárolt be nagy részvénycsomagokba. Nagy-Britanniában a Hinduja család 15,5 milliárd dolláros vagyont birtokol. A család fivérei textilexporttal foglalkoztak még Indiában, de az első igazán nagy bevételüket a Sangam című indiai bombasikerű film tengerentúli forgalmazási jogainak megvásárlása hozta el a 60-as években. A 14,6 milliárd dollárral rendelkező orosz Mikhail Fridman egy ablakpucoló céggel kezdte, aztán sorban fektetett be ígéretes startupokba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.