Gazdaság

Önerőből vagy örökségből születnek a legnagyobb vagyonok?

Csak megszületnie volt nehéz! - tartja a magyar szólás. Igaz lehet ez a sokmilliárdos vagyonokat öröklőkre, de a statisztikák szerint sokkal magasabb babérokra törtek azok, akik maguk voltak a szerencséjük kovácsai. Néhány példát is mutatunk összeállításunkban.

Hogyan szerezték a világ leggazdagabb emberei a vagyonukat? Vajon ők maguk építettek fel valamit, amiből meggazdagodtak, vagy pedig örökölték a temérdek pénzt? Lehet egy tipped… Minden országban van egy leggazdagabb. Nálunk ugyebár Csányi Sándor vezeti a listát a maga 165 milliárd forintos vagyonával. A bankár 1992 óta az OTP vezérigazgatója, vagyonát és üzletbirodalmát saját maga építette fel (bár a Forbes szerint sokkal több van neki).

A világ leggazdagabb embereinek több mint a fele, 52 százaléka viszont úgy örökölte a vagyont – derült ki a howmuch.net adatai alapján elkészített térképes illusztrációból. A jobb hír viszont az, hogy azok az emberek, akik maguk csinálták meg a szerencséjüket, általában nagyobb vagyon fölött diszponálnak, átlagosan 58 százalékkal többjük van azoknál, akiknek felmenőitől az ölükbe hullott a gazdagság. Vagyonméret szerint a Microsoftot alapító Bill Gates (USA, 79,4 milliárd dollár), a spanyol Zara ruhabolthálózat atyja, Amancio Ortega (Spanyolország, 78,7 milliárd dollár) vagy a mexikói üzletember Carlos Slim (Mexikó, 62,8 milliárd dollár) messze gazdagabbak, mint a leggazdagabb örökölt vagyonú ember, a francia L’Oreal céget megöröklő Liliane Bettencourt (Franciaország, 43,3 milliárd dollár).

Nagyon különböző mentalitást igényel ez a kétféle élethelyzet. Aki maga vagyonosodik, annak rövid idő, egy fél élet alatt kell sokszor a semmiből egy komplett birodalmat felépítenie, míg akik örökölnek, már az a legfőbb gondjuk, hogy megőrizzék a status quót, és fenntartsák a kiépült üzleti pozíciójukat.

A semmiből építkezéshez ösztönösen kell megtalálni az üzleti rést. Az amerikai Bill Gates pl. úgy ért el sikert, hogy a drága technológiai versenykörnyezetbe alacsony díjú belépési szintet biztosított a felhasználók millióinak. Amancio Ortega Spanyolországban a Zara márkával, mikor első üzleteit nyitotta, szintén kezdetben olcsó árai, ám felső kategóriásnak tűnő ruhái miatt tudott hirtelen népszerűvé válni.

Kínában a mára több mint 32 milliárd dolláros vagyonú Wang Jianlin úgy tört előre, hogy válságidőben vásárolt fel bajban levő cégeket. A brazil Jorge Lemann most 24 milliárd dollár felett rendelkezik, ő szintén a gazdasági válság idején vásárolt be nagy részvénycsomagokba. Nagy-Britanniában a Hinduja család 15,5 milliárd dolláros vagyont birtokol. A család fivérei textilexporttal foglalkoztak még Indiában, de az első igazán nagy bevételüket a Sangam című indiai bombasikerű film tengerentúli forgalmazási jogainak megvásárlása hozta el a 60-as években. A 14,6 milliárd dollárral rendelkező orosz Mikhail Fridman egy ablakpucoló céggel kezdte, aztán sorban fektetett be ígéretes startupokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik