Gazdaság

Nő a magyar ipar, mert hasítanak a német autógyáraink – kérdés meddig?

Autógyár (autógyár)
Autógyár (autógyár)

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit – jelentette az első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A kibocsátás növekedési üteme március óta nem volt ilyen magas.

A dízelbotránynak nem volt hatása a szeptemberi adatokra – mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor kérdésre válaszolva.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a hazai autógyártók nyári leállásai után újra beindult a termelés, ezért ilyen magas a szeptemberi adat.

Másrészt a ma reggel megjelent, szintén szeptemberi német ipari termelési statisztika váratlanul gyengére sikeredett, ami jelentősen befolyásolhatja a magyar ipar további lendületes fejlődését. A Reuters konszenzusában ugyanis félszázalékos emelkedés szerepelt, míg a német gazdasági minisztérium által közölt adat 1,1%-os esést mutat havi alapon. Egy éve nem volt ekkora havi visszaesés az idősorban.

Tény, hogy egyelőre még nem tudni, vajon a német gazdaság fundamentálisan gyengülő ciklusba keveredett vagy csak átmeneti megbicsaklásról van szó. Elemzők szerint az utóbbiról lehet szó.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára mindenesetre sietett közölni, hogy a magyar feldolgozóipar különböző ágazatai kiegyensúlyozottan bővülnek a járműipar vezérletével, a felzárkózó gyógyszeriparral és gumiiparral. Illetve, hogy:

A GDP-n belül nagy részarányt képviselő ipar azt is mutatja, hogy megalapozott gazdasági bővüléssel állunk szemben, válságálló, tényleges munkahelyekre alapozott növekedésről van szó.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik