Gazdaság

Nem változik a távolsági közlekedés ára 2016-ban

mav-vonat(430x286).jpg (Array)
mav-vonat(430x286).jpg (Array)

Nem emelkednek a távolsági közlekedés tarifái: jövőre sem kell többet fizetniük azoknak, akik a későbbiekben is a vasutat, a Volán-járatokat választják, és az autósoknak sem kerül többe a fizetős utak használata – írja a Világgazdaság keddi számában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a lappal közölte: a közlekedésért felelős tárca nem készíti elő és nem tervezi kezdeményezni a közösségi közlekedési tarifák emelését. Az állami tulajdonú buszvállalatok és vasúttársaságok alaptarifái a 2010-es kormányváltás óta nem növekedtek. A fejlesztési tárcánál azt is elmondták, hogy folyamatban van a megyei matricák év eleji bevezetése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatainak áttekintése.

A felülvizsgálat várhatóan nem érinti majd az e-matricás rendszerben alkalmazott díjszinteket. Nem okoz áremelkedést, hogy a díjköteles szakaszok köre bővült az idén átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a megyei matrica olyanokat is a díjköteles utakra vonzott, akik eddig nem közlekedtek ilyeneken. Mint a lap írja, vélhetően a nagyvárosokban is rövidesen eldől, hogy változnak-e jövőre a tömegközlekedés árai. A fővárosban a 2015. augusztus 31-től fennálló díjszabás van érvényben. “Jövőbeni tarifaemelésről szóló döntés nincs” – válaszolta a napokban a lapnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. arra a kérdésre, hogy tervezik-e a közösségi közlekedési eszközök tarifáinak emelését 2016 elején vagy az év során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik