Gazdaság

Magáncég nélkül is tud gázt venni az MVM, ha akar

A MET bevonását azzal indokolták, hogy az állami cég alkalmatlan a gázkereskedésre, pedig a kiperelt szerződésekből az látszik, hogy volt erre példa, és olcsóbban is kijöttek.

Újabb részletekről számolt be a 444 azzal kapcsolatban, hogyan engedte át az állami MVM energiacég a gázkereskedelem nyereségét egy magántulajdonú társaságnak, a MET-nek. A portál emlékeztet: az MVM és a MET együttműködését többször is azzal indokolták, hogy az állami cég strukturálisan alkalmatlan a földgáz-kereskedelemre. Ugyanakkor azokból a szerződésekből, melyeket az MSZP-s Tóth Bertalan kiperelt az MVM-től, az látszik, hogy 2011 és 2014 között az MVM egyedül is képes volt legalább 900 millió köbméter gázt vásárolni nyugaton, és az összes bevásárlása olcsóbb volt, mint amennyit a MET segítségével bonyolítottak le.

Tóthék számítása szerint, ha a MET nélkül hozott volna be gázt az állami cég Magyarországra, 50-60 milliárd forinttal olcsóbban hozhatták volna be azt a mennyiséget, amit a magáncégtől vásároltak. A szerződésekből az látszik, hogy az MVM igenis képes volt földgáz-kereskedelemre, aukció tartására, külföldi és belföldi földgázkereskedők versenyeztetésére, képes volt Ausztria felől kedvező áron földgázt behozni és azt itthon kedvező áron, nyereséggel értékesíteni. Ezzel mégis csak korlátozottan élt, és az üzlet jelentős részét a MET-nek engedte át – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik