Lopott Golf (lopott autó, lopott golf, volkswagen, )
Gazdaság

Leminősítette a Volkswagent a Moody’s

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 04. 21:51

Leminősítette szerdán a Volkswagen-csoport adósosztályzatait a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a német autógyár eszkalálódó teszteredmény-hamisítási botránya egyre nagyobb kockázatokkal terheli a cég megítélését és jövőbeni jövedelmezőségét.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a járműipari csoport hosszú futamú kötelezettségeinek besorolását az eddigi “A2/(P)A2”-ről egy fokozattal “A3/(P)A3”-ra, a rövid lejáratú adósságpapírok osztályzatát “Prime-1/(P)Prime-1”-ről szintén egy fokozattal “Prime-2/(P)Prime-2”-re rontotta. A Moody’s az összes új osztályzaton további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Az “A3” hosszú távú besorolási kategória az elsőrendű “A” osztályzati sáv alsó széle a Moody’s minősítési módszertanában. Ha a cég innen tovább rontja a VW besorolásait, a német autógyár ennél a hitelminősítőnél átkerülne a gyengébb befektetési ajánlású “Baa” sávba.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal jobb besorolással, bár szintén negatív kilátással tartja nyilván a Volkswagent.

Hírnév, pénzügyi eredmények – nem áll jól a VW szénája

A szerdai leminősítés indoklásában a Moody’s kiemelte: egyre nagyobb kockázatok terhelik a Volkswagen hírnevét és pénzügyi eredményeit, különösen annak nyomán, hogy most már a VW-járművek széndioxid-kibocsátási értékeivel és üzemanyag-fogyasztásával kapcsolatban is kétségek merültek fel. Emellett a botrányt eredetileg kirobbantó amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) újabb vádjai szerint a teszteredmény-hamisító szoftvert a VW-csoport egyes Audi-, Porsche- és Touareg modelljeibe is telepítették.

A Moody’s szerint ezek az új vádak további kihívásokat jelentenek a Volkswagen pénzügyi rugalmasságával és versenyképességi helyzetével szemben, és erősítik a hitelminősítő által a VW belső ellenőrzési rendszerének és vállalatirányítási gyakorlatának problémáival kapcsolatban táplált aggályokat. Mindez tovább gyengíti a VW besorolási profilját – hangsúlyozza a Moody’s. A hitelminősítő kiemeli, hogy az EPA újabb vádjai ezúttal olyan felső kategóriájú modelleket érintenek, mint a 2014-es Volkswagen Touareg, a 2015-ös Porsche Cayenne, valamint a 2016-os Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L és Q5.

A Moody’s szerint ez azt jelenti, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság vizsgálatának célkeresztjébe kerültek a VW-csoport legújabb fejlesztésű dízelmotorjai, emellett a német járműipari konglomerátum prémiumkategóriás márkái is, vagyis az Audi és a Porsche, amelyek az összes modell közül a legnagyobb arányban járulnak hozzá a cég jövedelmezőségéhez.

Az EPA legújabb bejelentései is alátámasztják a Moody’s azon aggályát, hogy a VW-csoportonak elhúzódó vizsgálatokkal kell számolnia, és e vizsgálatoknak valószínűleg költséges végkimenetele lesz, nem csupán a várható bírságok, hanem az esetleges szigorúbb jövőbeni hatósági ellenőrzések és korlátozások miatt – áll a hitelminősítő elemzésében. A Moody’s szerint ezek az új fejlemények további kockázatokat jelentenek a Volkswagen megítélésére, jövőbeni eladásaira és pénzügyi helyzetére, emellett súlyos belső ellenőrzési és vállalatvezetési problémákra is vallanak, és e problémák a kezdetben feltételezettnél kiterjedtebbnek is bizonyulhatnak.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.